Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.05.03

Klímás az autója? Ezeket ne felejtse el tavasszal!

Ma már az autók túlnyomó részében van beépített klímaberendezés, ami egy igen praktikus berendezés, melynek pozitív hatását a nyári kánikulában, egy dugóban ülve tudjuk igazán értékelni. Ilyenkor tavasszal esedékes a klímaberendezések vizsgálata, ha elmulasztja, akár az egészségével is fizethet!

 

auto-klima.jpg


Klímák karbantartása tavasszal


A klímaberendezések átvizsgálása és karbantartása több okból kifolyólag is elengedhetetlen. Az egyik ok a fogyasztás: egy klíma, ha nem megfelelően van beállítva, akkor sok üzemanyagot fogyaszt, ez pedig meglátszik a pénztárcánkon. Ha azt tapasztaljuk, hogy autónk megnövekedett üzemanyag fogyasztással üzemel, akkor érdemes a klímára is gyanakodni.
Azonban nem csak a pénztárcánk láthatja kárát az elmulasztott klímakarbantartásnak, hanem gyakran az egészségünk is. Szakértők szerint elengedhetetlen, hogy évente egyszer, leginkább tavasszal átvizsgáltassuk a klímánkat, bár egyes szervizek szerint kétévente is elegendő, ám sokan ezt is elmulasztják.
Pedig a klímák átvizsgálása nem kerül sokba, még akkor sem, ha néhány alkatrészt (leggyakrabban a pollenszűrőt, néha a klíma szárítószűrőt) cserélni szükséges. Az eljárás nem csak az alkatrészek átvizsgálását és szükség szerinti cseréjét jelenti, hanem a berendezés fertőtlenítését is magában foglalja, ez pedig elengedhetetlen az egészségügyi kockázatok miatt.


Egészségügyi kockázatok


Egy fél évig nem használt klímaberendezés tavasszal-nyáron történő újrabekapcsolásakor gyakran előfordul, hogy a klíma teljesítménye meg sem közelíti a tavalyit, vagy ami még rosszabb, működése közben furcsa reakciókat észlelünk magunkon. Ilyen lehet a gyakori köhögés vagy köhögési inger, náthásság, tüsszögés, súlyosabb esetekben fulladásos, asztma-szerű rohamok. Sok ember ilyenkor el sem tudja képzelni, hogy mi okozhatja a tüneteit, és sok esetben a klímaberendezés az utolsó, amire gyanakodnánk, mint kiváltó ok.
Pedig a tüneteket nemegyszer az elhanyagolt klíma okozza. Ennek leggyakoribb oka, hogy eltömődik a pollenszűrő, ami légzőszervi megbetegedéseket okozó gombák és baktériumok melegágya lehet. A pollenszűrő eltömődése okozza leggyakrabban a klíma teljesítménycsökkenési problémáit is, ami a megnövekedett üzemanyag-fogyasztás hátterében állhat. Éppen ezért a szakemberek azt javasolják, hogy 8-10 ezer kilométerenként cseréljük le a pollenszűrőt, de a szigorúbbak szerint ezt 5 ezer kilométerenként érdemes megtenni. Ez azt jelenti, hogy minden két évben fel kell, hogy keressük a klímaberendezések karbantartásával foglalkozó szervizeket, még jobb, ha ezt minden tavasszal megtesszük.
A karbantartások alkalmával ellenőrzik a hűtőközeget, utántöltik, amennyiben szükséges, és kicserélik a szárítószűrőt, pollenszűrőt és fertőtlenítik a rendszert.
Ahhoz, hogy a klímánk hosszú távon hatékonyan, és főleg egészségügyi kockázatok nélkül működhessen, ne hagyjuk ki az évente-kétévente esedékes alapos karbantartását!