Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.04.19

Kilencezer tojás díszíti az ország legnagyobb tojásfáját

2015-ben kezdték el húsvéti díszítést Kéthely központjában. Az első évben közel 1200 db tojás gyűlt össze, amit fára akasztottak és egy 1,5m-es óriás tojást helyeztek ki. 2016-ban a fára elhelyezett tojásoknál célul tűzték ki a falu lakosságának a számát, kb. 2300 db-ot, amit sikerült túlszárnyalni, hisz akkor több, mint 3000 db volt a fán. A tojásgyűjtés szervezése idén is Vancsó Mihályné nevéhez fűződik.
2016-ban négy darab új, 1,5 m-es tojást faragtak az önkormányzat dolgozói, melyeket a Kéthelyi Általános Iskola, a Napközi Otthonos Óvoda, a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona, valamint Erős Nikoletta és Molnár Balázs polgármester közösen festettek ki.

kethely-tojasfa-2019.jpg

2017-ben egy óriástojással növekedett a dekoráció, valamint Bódis Józsefné és Bódis József által készített három fa nyuszival. A rollerozó kisnyulat és a kerékpározó nagy nyulat Vancsó Mihály készítette.
Tavalyi évben megkerestek minden Somogy megyei önkormányzatot, hogy küldjenek el egy tojást a településükön jellemző mintával és a település nevével. A cél az volt, hogy a megyét, Somogyországot népszerűsítsék és ezzel elkészüljön a megye tojásfája. Gyönyörű alkotások jöttek, melyek a fa magasabb pontjain láthatók.

kethely-tojasfa-2019-2.jpg

Az óriástojás magassága 260 cm. Elkészítését nagyrészt Molnár Balázs végezte, de nagyon sokat segítettek önkéntesek is. A tojást 4 nap alatt készítették el, súlya összesen körülbelül 325 kg és 8,2 m3 polisztirolt használtak fel hozzá, valamint 125 kg vakoló anyagot.

Bódis József és Mika Szabolcs a faragásban, Krisztics Tibor a glettelésben segített, Hegedűs Lajos a szállításhoz szükséges vázat készítette. Oltiné Maczkó Nikolettel és Mika Ramónával az alap festését csinálták meg, a gyönyörű mintát a helyi általános iskola rajztanára és tanulói készítették, Szatmári Norbert, Dávid Enikő és Tóth Lóránt. A mintát Szatmári Norbert rajzolta meg, a tojás egyik felén egy népi motívum, míg a másik felén Magyarország címere alatt Kéthely címere található.

kethely-tojasfa-2019-3.jpg

A díszítés része egy óriáskosár és tyúkanyó, valamint egy lovasszekér is. Előbbit Molnár Balázs, utóbbit Harangozó Veronika készítette, a szekeret Schmidt László ajánlotta fel.
A tojások száma 2018-ban elérte a 7.000 db-ot, idén pedig megközelíti a 9.000 db-ot.

kethely-tojasfa-2019-4.jpg

2018-ban egy nagy nyúl készült el. Ezt a nyulat szerették volna minél több természetes anyagból megcsinálni. A nyúl egy vasvázból áll, melyet Kovács József és Kovács Zsolt készített el, majd ez szénával lett beborítva, amit Bartis László ajánlott fel. A vasvázhoz már a félkész formánál is több, mint 100m acél huzalt használtak fel, aminek a súlya már így meghaladja 250 kg-ot. A borítás előkészítéséhez is szép számmal gyűltek össze a helyiek, hisz esős, hideg reggel közel 20 fő várta, hogy tehessen a településért és azért, hogy önök élvezhessék a dekoráció látványát.

Az idei évben kicsit másabb jellegű újítással készülnek. Hétvégente „élő” nyulak fognak sétálni a faluba látogatók között, valamint egy kis ajándékbolt is lesz. Az eladott apróságokból befolyt összeget rászoruló gyermekeknek szeretnék felajánlani, egy kirándulásra szeretnék elvinni őket.
Az idei évben a dekoráció április végéig lesz látható a település központjában.
(Forrás és fotók:
Kéthely-Facebook)