Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.09.13

Hogyan lássunk neki a lakás átalakításának?

Vannak, akik évekig készülnek rá, míg mások egy hirtelen döntés következtében alakítják át a lakásukat, ám mindkét esetben figyelembe kell vennünk néhány szempontot, mielőtt levernénk a csempét. Ezeket nézzük át most sorban.

 

vizvezetek-szereles.jpg


Előzze meg tervezés!


Bármilyen átalakítási, felújítási munkába kezdünk, előtte tervezzük meg alaposan! A tervezés minden részletre kiterjedő átgondolást jelent, amelynek része az átalakításhoz szükséges idő és anyagi ráfordítás kalkulálása is. A tervezés során az átalakítás utáni állapot eléréséhez szükséges minden apró munkafázist célszerű átgondolni, ezeket csoportosítani, majd a munkákat elvégző szakemberekkel egyeztetni azokat.


Az átalakítások általában bontással kezdődnek, a keletkezett törmelék elszállítására ezért legkésőbb a bontás megkezdésének napjára konténert kell rendelnünk, vagy a törmelék tárolásáról más módon kell gondoskodnunk. Az építési törmelék nem helyezhető a kommunális szeméttárolóba, így annak elszállítása, kezelése is szelektív kell, hogy legyen. A bontások után kezdődhetnek a vízszerelési munkálatok, hiszen ilyenkor könnyen elérhetők a beépített víz- és szennyvízcsövek, ki lehet őket cserélni, ha igénylik. A villanyszerelési munkálatok szintén erre a szakaszra esnek, egy nagyobb átalakítás alkalmával célszerű átvizsgáltatni a falban lévő vezetékek állapotát és cserélni azokat is, ha szükséges. A tervezésben a víz- és villanyszerelési munkák költségeivel is célszerű kalkulálni, és idejét a szakemberekkel a megfelelő időpontra időzíteni.
A beépítendő anyagok és szükséges kellékek beszerzését is jó, ha előre megtesszük, hiszen a bontási munkálatok végeztével szinte azonnal szükség lesz rájuk. Itt a legfontosabbak azok, amelyek a kőműves munkálatokhoz szükségesek, tehát a festéshez illetve a padló burkolásához szükséges anyagokat később is ráérünk beszerezni, kár lenne a felújítás teljes ideje alatt kerülgetni őket, pláne, ha kis alapterületű lakásról van szó.


A tervezés során át kell gondolnunk azt is, hogy a felújítási, átalakítási munkálatok alatt hogyan oldjuk meg a család életét: hogyan tisztálkodunk, főzünk, zavarják-e a munkálatok a mindennapi életünket, ha igen és nagymértékben, akkor a munkálatok idejére célszerű máshová költözni, ennek megoldása is alapos utánajárást igényel.


Alapos tervek, kisebb feszültség


Ha mindenre kiterjedő, alapos tervet készítettünk (akárcsak fejben) az átalakítással járó munkafázisokról, a szükséges időtávról, illetve a költségekről, akkor nagy meglepetés már nem érhet minket, így a munkák idején sokkal nyugodtabban, feszültségmentesebben tudunk azokhoz hozzálátni. Sokszor mondják, hogy ha még meg is terveztünk mindent, akkor a tervezett költségeket szorozzuk meg kettővel, a tervezett időt pedig hárommal, sajnos ez sokszor igaz. Mindig felmerülhetnek újabb és újabb problémák, amelyek csak akkor látszanak, amikor már megbontottuk a helyiségeket, vagy épp az épület statikailag, esztétikailag nem bírja el a tervezett átalakítást. Ilyenkor aztán új megoldásokat kell keresnünk, ami természetesen stresszel jár, de ha számítunk bármilyen vis maior helyzetre is, akkor nem lepődünk meg, ha felmerülnek.
Mindenkinek stresszmentes, nyugodt lakásátalakítást kívánunk!