Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.05.17

Gyurcsány: az új világ tolvaja a kormány

Gyurcsány Ferenc (DK) szerint a politikus a következő választásra, az államférfi a következő nemzedékre gondol. A mostani kormányban nincs egy államférfi sem - jelentette ki, jelezve, hogy a jövő nemzedékek Magyarországa érdekében szólal fel - hangoztatta a politikus hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

Kifogásolta, hogy a kormány a 3000 milliárd forintos magánnyugdíjpénztári vagyonra rátette a kezét, hogy odaadta az állami földeket a saját embereinek, így Mészáros Lőrincnek vagy Csányi Sándornak több földje van, mint a második világháború előtt az Esterházyaknak.

gyurcsany-ferenc-2021.jpg

(Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 17-én. Előtérben Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. MTI/Szigetváry Zsolt)

Beszélt arról is, hogy szerinte megszűnik az egyetemi önállóság, és emlékeztetett, hogy a kormány elzavarta "az egyik legjobb" egyetemet Magyarországról. Irgalmatlan mértékűnek nevezte a Budapest-Belgrád-vasútvonalra és a kínai egyetemre felvett kölcsönöket, amelyeket a következő generáció fizet majd vissza. Szóvá tette azt is, hogy a paksi beruházás terhei is a következő nemzedékeket sújtják.

Úgy összegzett: nem a következő kabinet, hanem a következő korosztályok mozgásterét szűkíti a kormány, "az új világ tolvaja", ellopja a jövőjüket.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint majd a választók döntenek arról, ki számít államférfinak. Azt firtatta, miért nem gondolt a baloldal a következő generációkra, amikor eladta a magyar ipar jelentős részét, amikor eladósította az országot vagy megnyirbálta a családtámogatásokat. Közölte, a kormány minden generációnak megadja a támogatást.

Showműsornak nevezte és "előre lezsírozott dolognak" tartja az ellenzéki előválasztást. Azt kérdezte, mi az a teljesítmény, amely méltóvá tenné Karácsony Gergelyt a kormányfői szerepre. Közel két év alatt csak kesergett, felelősséget hárított - mondta, hozzátéve, hogy a főpolgármester is Gyurcsány Ferenc jelöltje. MTI