Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.02.08

Figyelmeztető sztrájkot tartottak egy autóalkatrész-gyárban

A korábban a Bosch, most egy kínai vállalkozás tulajdonában lévő miskolci telephelyen indítómotorok és generátorok gyártásával foglalkoznak, a szakszervezet a 12.5 százalékos béremelés mellett karácsonyi ajándékot és lojalitási bónuszt is követel a munkaadótól – mondta el a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában az ÉTMOSz elnöke.
Janik Tamás szerint a cég egyelőre elzárkózik a tárgyalások folytatásától, ezért volt szükség a sztrájkra.

etmosz-sztrajk.jpg

(Fotó archív. ÉTMOSz - Facebook)

Február 7-én (csütörtökön) a miskolci S.E.G.A. Hungary Kft-nél az ÉTMOSz szakszervezet 8-11 óra között két órás figyelmeztető sztrájkot tartott.
A sztrájkban a műszakban bent lévő fizikai munkavállalók többsége részt vett.
A sztrájkolók az étkezőben foglaltak helyet, de sokaknak már szék sem jutott.
Kezdésnek közösen elénekelték a Himnuszt, majd Janik Tamás elnök, Kozma Zsolt elnökhelyettes és Őri Zoltán alapszervezeti vezető mondta el beszédét.
A figyelmeztető sztrájk vége előtt 5 perccel, amikor a munkavállalók visszaindultak volna munkaterületükre, megjelent a teljes, 10 fős vállalatvezetés.
Szólni kívántak a munkavállalókhoz, de ezt az időt már munkaidőnek tekintették. Nem vállallták a nyílt vitát a szakszervezet vezetőivel, egy hosszabb monológot mondtak a munkavállalóknak, akik meghallgatták őket, de nem tetszett nekik a mondanivalójuk, ami arról próbálta őket meggyőzni, hogy legyen elég a munkáltató ajánlata.
A legvégén a szakszervezet summázta a megbeszélést, megköszönte a gyár vezetőinek jelenlétét.
A sztrájk sikeres és eredményes volt, de a munkáltató elzárkózott a tárgyalásoktól és a kollektív munkaügyi vitán való részvételtől.
Az ÉTMOSz felméri a munkavállalók körében a sztrájkhajlandóságot és az alapján születik döntés a hosszabb munkabeszüntetés indításáról - írták többek között közleményükben.