Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.06.16

Felújítja a konyhát? Ezekre figyeljen!

Beköszöntött a nyár, és ezzel együtt a lakásfelújítások időszaka is. Egyre több lakásból, családi házból hallatszanak a felújítási munkálatok hangjai. Ha Ön is lakásfelújításban gondolkodik, ne halogassa tovább! Jelen cikkünkben a konyha felújításához adunk tippeket, melyekkel elkerülheti, hogy a felújítás bosszúságok sokaságát jelentse.

 

dugulas-elharitas.jpg


Mire figyeljen a konyhája átalakításakor, felújításakor?


Egy teljes konyhai felújítás, pláne, ha átalakítással, bontással is párosul, nem egyhetes munka és a család költségvetését is jelentősen megterheli. Éppen ezért fontos, hogy mind alapos tervezéssel, mind elegendő anyagi háttérrel készüljünk fel rá, hogy a felújítás során már ne érhessen bennünket semmilyen „meglepetés”. A konyha az a helyiség, amely a lakásban a legnagyobb igénybevételnek van kitéve, ezért felújítása is gyakrabban esedékes, mint a lakásunk többi helyiségéjé. Ha tehetjük, akkor a felújításhoz szükséges anyagokat már jóval a felújítás előtt vásároljuk meg, hogy akkor már csak a munkálatokra tudjunk koncentrálni. A beépítendő gépészeti és egyéb konyhai eszközöket is érdemes előre megvásárolni, így minden kéznél lesz, amikor a beszerelésükre kerül sor.


Ha már megbontjuk a konyhát, akkor mindenképpen vizsgáljuk vagy vizsgáltassuk meg a falban lévő hideg- és melegvizes csövek állapotát, a szennyvízcsövek csatlakozásait, és nem árt a villamos energia hálózatot sem átnézetni. Még mindig jobb, hogyha ilyenkor derül fény a csövek rossz állapotára vagy a villamos energia hálózat elavultságára, mintha az újonnan burkolt konyhát kellene szétvernünk egy későbbi csőtörés vagy duguláselhárítás miatt. A legjobb, ha a felújítás költségeibe ezeket a tételeket is belekalkuláljuk.


A konyhafelújítás területei – mire futja és mire nem?


A konyha felújítását megoldhatjuk szerény anyagi ráfordítással, de ha teljes körű felújítást végeztetünk, az akár milliós tétel is lehet. Sokan úgy vannak vele, hogy addig nem is kezdenek hozzá a konyha felújításához, amíg nincs meg rá a fedezet, ám akkor mindent kidobnak, kicserélnek.
A konyha felújítása során nem csak az esztétikát, hanem annak gyakorlati, praktikus oldalát is néznünk kell, ezért is fontos a tervezés. Ha jól kialakítjuk a konyhabútort, annak elrendezését, a mosogató, mosogatógép, a villanykapcsolók helyét, akkor egy kényelmes, minden tekintetben praktikus konyhát kapunk, amelyhez akár évekig sem kell majd hozzányúlnunk.
A burkolók kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy azok könnyen tisztíthatók legyenek, hiszen a konyha az a hely, ahol a leggyakrabban folynak, csepegnek le a folyadékok, gyakori a zsíros szennyeződés, amit folyamatosan takarítanunk, tisztítanunk kell. A konyhában még mindig a legpraktikusabbak a hideg burkoló
k, csempék, és a melegburkolók közül a nagyobb igénybevételt is bíró laminált padlólapok.


Nagyon fontos szempont az is, hogy kivel dolgoztatunk. Keressük meg azokat a szakembereket, akik megbízhatóak, pontosak és gyorsak, és munkájukra is igényesek. Sajnos nem ritka a rossz tapasztalat, de higgyük el, vannak még ilyen mesteremberek Magyarországon!