Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.02.05

Ezt tegyük, ha Magyarországon megjelenik a koronavírus járvány!

Jakabovics Tibor, vegyész-filantróp-műgyűjtő-nemzetközi cégalapító-kutató figyelmeztetése a koronavírussal kapcsolatban felmerülő tévhitekről és a tényleges védekezési lehetőségekről.

A nyilvánosság előtt ritkán megszólaló, hazai tulajdonú, innovatív kreációit Magyarországon is fejlesztő és gyártó, több országban értékesítő nemzetközi cégcsoport alapítója szerint nem elégséges, ami a világban és hazánkban történik a koronavírus járvány megfékezése kapcsán, ezért fontosnak tartja, hogy a veszélyeztetett lakosság tisztában legyen néhány fontos és eddig kevéssé hangsúlyozott ténnyel. Szerinte drasztikus és azonnali intézkedések szükségesek nagyobb veszélyek elkerülése érdekében:

koronavirus-magyarorszag-2020.jpg

(Török Róbert mentőápoló ellenőrzi egy érkező busz utasait a koronavírus-járvány miatt a letenyei határállomáson 2020. február 5-én. A koronavírus-járvány miatt hat közúti határátkelőhelyen kiemelten ellenőrzik az érkező utasokat, különösen a kínai állampolgárokat. Fotó: MTI/Varga György)

1. Sajnálatos, hogy mind a kínai, mind más országok hatóságai jelentős részben gazdasági kérdésként kezelik a vírus megfékezését, és nem kizárólag egészségügyi válsághelyzetként. Ez akadályozza a tisztánlátást és a helyes döntések meghozatalát. A vírus nem kizárólag emberihordozón keresztül terjed, így az áru- és személyforgalom drasztikus korlátozása, fokozott ellenőrzése több mint indokolt lehet.

2. Egyes légitársaságok felfüggesztették a Kínába tartó és a Kínából érkező járataikat, ami első lépésként, a járvány kitörésének korábbi fázisában hatékony lehetett volna, hiszen a fertőzés Kínából indult és onnan terjedt tovább. Ma azonban indokolt volna a légiközlekedésnek és a tömegközlekedés bizonyos más ágainak azonnali és általános leállítása, mégpedig világszerte és kivétel nélkül.

Túlságosan nagy kockázat a már fertőzött, Kínán kívüli vagy általában kínai régiókból utazók fogadása, mivel fokozott annak a veszélye, hogy olyan hordozó személyekkel álltak kapcsolatban, akikről nem is tudtak, és még most sem tudnak. Más, fertőzöttnek nem vélt területekről fogadva a hordozók és betegek beazonosíthatóságának hiányos volta miatt az orosz ruletthez hasonló értelmetlen kockázatvállalással, tevőlegesen segítjük a vírus gyors terjedését.

3. Kulcsfontosságú érteni,hogy mivel a fertőzöttek egy része esetében nem tapasztalható megbetegedés, sokan csak hordozzák, és átadják a vírust. Mások a lappangási idő alatt, mely akár valamivel több lehet, mint két hét, nem tudván fertőzött és fertőző voltukról, utaznak, mozognak, ezért  hordozó mivoltukból adódóan ugyancsak tömegesen fertőzhetnek.Így szinte megbecsülhetetlen a már megfertőzött, de nem felismert vírushordozók száma is, ami súlyos, igen nehezen kezelhető helyzethez vezethet. Ez a populáció újabb, kontrollálhatatlan megbetegedés hullámot generálhat, a becsléseket jóval meghaladóan nőhet a megbetegedések száma.A jelenlegi 2-3%-os halálozási arány ugyan csökkenhet, de még a feleződés is igen magas mortalitást jelent.

4. A vírus terjedésének megakadályozása, lassítása az előbbi okok miatt a szokásosnál jelentősen nehezebb. Nagyon valószínű, hogy a fertőzöttek száma nagyságrendekkel nagyobb, mint a publikált, ismert esetek száma.

5, A jelenleg hiánycikként számontartott szájmaszkok nem arra nyújtanak megoldást, amire szeretnénk. Ezek ugyanis nem vagy alig védik használójukat a fertőzéstől. A prevenciót ugyan segíthetik, de pont fordított hatásmechanizmussal: ezekkel a fertőzöttekről megy át nehezebben a kór másokra. Az FFP3 védelmi szintet nyújtó, munkavédelmi légzőmaszkok lényegesen jobb védelmet jelentenek a megfertőződés ellen, de hozzájutni már ezekhez sem igen lehet. 

koronavirus-magyarorszag-2.jpg

(Török Róbert mentőápoló egy érkező busz utasait készül ellenőrizni a koronavírus-járvány miatt a letenyei határállomáson 2020. február 5-én. Fotó: MTI/Varga György)

A H1N1 vírus pusztítása során az egyik nagy innovatív gyógyszeripari cég által kifejlesztett egészségügyi maszk véd magától a megbetegedéstől, de jelenleg ez is hiánycikk, és a gyártásukra, logisztikájukra nem lehet azonnal termelő kapacitásokat állítani, ezért a terjedés ismét csak gyorsabb lesz, mint szeretnénk.

A prevenciós lépések betartása mégis rendkívül fontos. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2020. január 27-én kiadott közleményében jelezte, hogy a járvány további globális terjedése valószínű. Ha az Európai Unióban észlelt esetekre és azok hatására időben és szigorúan alkalmazzák az IPC (Infection Prevention and Control) intézkedéseit, akkor alacsonyabb szinten lehetne tartani a közösségi környezetben történő tartós terjedés valószínűségét. A jelenlegi intézkedések azonban nem elég szigorúak.

Nem akkor kell szigorítani, amikor már nagy a baj, hanem a megelőzésre volna szükséges fókuszálni azonnali szigorral. Több figyelmet érdemes fordítani az alapvető személyi higiéniára, csökkenteni kell a vírusnak való kitettség kockázatát, és pánik nélkül fel kell készülni arra, hogy a következő 60-120 nap akár kritikus is lehet a vírus terjedése szempontjából.
Javaslatok:

1. A következő napokban vagy hetekben vásároljunk a család számára legalább 90- 120 napra ásványvizet és tartalék élelmiszereket, konzerveket, fagyasztott és tartós élelmiszert, lehetőleg online.

2. Mossunk alaposan kezet szappannal vagy alkoholos tartalmú készítményekkel minél gyakrabban, különös tekintettel hazaérkezéskor, a toalett és más, gyakran használt bútorok, kilincsek és étkezéssel összefüggő felületek használatát követően.A jó kézmosás fél perces, és az ujjak közét, a körmöket, a kézhátat és csuklót is meg kell tisztítani. Ellenőrizzük a cipőink tisztaságát is az otthonunkba belépés során!

3. Kerüljük a szemünk, orrunk és szánk érintését, ha a kezünk nem tiszta! Viseljünk olyan szemüveget nyilvános helyen, ami megvéd a levegőből átszűrődő részecskéktől.

4. Maradéktalanul be kell tartani a tüsszentés szokásos etikettjét – zsebkendőbe tüsszentsünk vagy köhögjünk! Kerüljük a tömeget, és egymás érintését: nem most van az ideje a kézfogásnak, a puszinak!

5. A tényleges járványhelyzet kialakulásakor, de már az előtt is biztonsági célból használjunk bármilyen, de ha lehet, speciális, többrétegű légszűrős arcmaszkot, ha még be tudunk szerezni valahonnan!

6. Fertőtlenítsük gyakran azokat a felületeket, amelyet sokan megérintenek, vagy ami mások arcának a közelébe kerül. (Pl. munkahelyen az ügyfelek fogadásához használt asztal lapja vagy a kasszánál az elválasztó plexifal.) Minél hamarabb szerezzük be a fertőtlenítésre alkalmas eszközöket, mert feltehetően azokból is hiánycikk lesz.

7. A tényleges járványhelyzet kialakulásakor, de akár már előtte is, egy darabig ne látogassunk közösségi eseményeket, és ha lehet, kerüljük a tömegközlekedést!Nem tudhatjuk, ki a vírushordozó, hiszen ők sem tudják ezt magukról.

8. Kerüljük beteg személyek közvetlen környezetét!

9. Maradjunk otthon, ha a betegségnek a legkisebb kockázata is megjelenik, gondoljunk felelősen embertársainkra!

10. Ha láz, köhögés vagy nehéz légzés ütné fel a fejét, mindenképpen azonnal menjünk orvoshoz!

11. Kerüljük a nyers ételeket vagy az állati szervek fogyasztását és a piacokat, ahol élő állatok vannak!  Kerüljük az állati ürüléket, fokozottan ügyeljünk kutyánkra, és arra, hogy mit hoz a lakótérbe vagy közvetlen környezetünkbe!

12. Kerüljük az olyan országokat, ahol a vírus komoly terjedéséről számolnak be és az olyan személyeket, akik az elmúlt időszakban gyakran utaztak külföldre!

Megnyugtatásul Jakabovics Tibor kiemelte: a mostani járvány is mutatja, hogy a nemzetközi tudományos társadalom milyen jól kooperál, és milyen fejlődésen ment keresztül a technológia csak az elmúlt években. Virológus szakemberek is alátámasztják, hogy minden eddiginél nagyobb sebességgel folynak a vírussal kapcsolatos kutatások: heteken belül izolálták a vírust Kínán kívül is, megismertük a genetikai szekvenciáját, van már rá specifikus teszt is. A vakcina kifejlesztése és tesztelése azonban évekbe is telhet. A vírus mostani, akut terjedését és világjárvánnyá válását csak a racionális járványvédelmi intézkedések és az egyéni odafigyelés tudja lassítani!