Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.08.18

Ezért jó gyümölcsborokat inni

A gyümölcsborok fogyasztása abszolút kipróbálásra javasolt dolog. Pláne igaz ez akkor, hogyha a különféle borok kóstolása közben kedveljük azoknak az ízvilágát, amelyekben a gyümölcsös jelleg is megnyilvánul.

 

Az eleve gyümölcsből készült borok esetében ez a hatás csak tovább fokozódik. Elsőre talán merésznek és teljesen újnak tűnik ez a fajta irány, de mindenképp érdemes tenni vele egy próbát.

 

Rövid bejegyzésünkben tehát a gyümölcsborok egyedi jellegzetességeiről, a készítésük körülményeinek sajátosságairól, illetve a javasolt fogyasztásukról osztunk meg érdekességeket.

 

gyumolcsbor.jpg

 

Amit a gyümölcsborokról tudni érdemes

 

A hagyományos borral ellentétben a gyümölcsbor nem szőlőből készül, hanem más típusú, leginkább egynemű gyümölcsökből. Egyébként ugyanolyan erjesztett szeszesitalnak minősül.

 

A gyümölcslével való összehasonlításban annyi különbség fedezhető fel a gyümölcsbornál, hogy az eleve a gyümölcsben található, valamint a hozzáadott cukor egy része is átalakul alkohollá. Egyébként nagyon sokat megtartanak ezek az italok a gyümölcsös aromákból, emellett pedig a vitamintartalmuk is rendkívül magas.

 

Hogy milyen gyümölcsök felhasználásával lehet bort készíteni? Jellemzően a cseresznye, a meggy, az alma és a körte is kiváló alapját képezheti ennek a típusú szeszesitalnak.

 

Ahogyan a gyümölcsbort készítik

 

Friss, hűtött vagy akár fagyasztott gyümölcs is szolgálhat a gyümölcsbor alapjául, amelynek az elkészítését egyébként törvény is szabályozza. Tetszés szerint, a szőlő borhoz képest sokkal több cukrot is hozzá lehet adni, a savasság csökkentése céljából pedig a víz hozzáadása sem tilos. Az ízek fokozásáról a citromsav, almasav vagy borkősav gondoskodik.

 

Az első lépés a friss gyümölcs megtisztítása, illetve szükség esetén a meghámozása. Majd jöhet az aprítás és a darálás, vagyis a cefrézés. Ennek a folyamatnak a végén létrejön egy massza, aminek a levét ki kell préselni.

 

Ehhez a léhez kell a kívánt alkoholtartalom elérése érdekében hozzáadni a cukrot, illetve a savasság csökkentése miatt a vizet. A folyamat az erjesztéssel zárul, ami a fajélesztővel történő beoltást követően zárt térben zajlik le, mégpedig hő- és széndioxid elvezetés mellett.

 

A gyümölcsborok fogyasztása

 

Az iDrinks kínálta gyümölcsborok fogyasztása nemcsak azoknak ajánlott, akik ritkán, vagy csak alig isznak alkoholt. Ezek a különleges italok ugyanis megérdemlik a nagyobb népszerűséget, mert a különleges aromájuk és ízviláguk egészen magával ragadó.

 

A gyümölcsökért rajongók számára pedig szinte kötelezőnek számítanak, hiszen kiváló választást jelentenek egy könnyed baráti összejövetel vagy egy nyugodtabb esti iszogatás alkalmával is. Aki egyszer megkóstolja, jó eséllyel újra meg akarja majd ízlelni őket.