Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.09.02

Erkölcsi nélkül senki sem lehet polgármester

Az Igazságügyi Minisztériumnak (IM) jogi megoldást kell kidolgoznia annak érdekében, hogy erkölcsi bizonyítvány híján ne lehessen polgármesteri tisztet betölteni - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter pénteken az MTI-nek.

A tárcavezető kifejtette: a gyömrői polgármester ügyében ellentmondásos helyzet állt elő. Az IM-nek jogi megoldást kell kidolgoznia, hogy hasonló ügyek ne fordulhassanak elő ismét - mutatott rá.

 

polgarmester.jpg


Trócsányi László közölte: a probléma az, hogy valakit büntetőbíróság jogerősen szabadságvesztésre ítél - bár felfüggesztett büntetést kap -, és ugyan a közügyektől nem tiltják el, de nem kaphatna erkölcsi bizonyítványt. Tehát olyasvalaki tölthet be ma Magyarországon polgármesteri tisztséget, akinek nincs erkölcsi bizonyítványa - magyarázta.
Úgy vélte, sok olyan álláshely van Magyarországon, ahol az erkölcsi bizonyítványt be kell mutatni annak feltételeként, hogy egyáltalán állást kaphasson bárki. Kiderült azonban az, hogy Magyarországon lehet polgármester valaki erkölcsi bizonyítvány nélkül - tette hozzá.
A miniszter szerint ez esetben erkölcsi kérdés is felmerül, és elképzelhető, hogy olyan jogi hiátus van, amelyet kezelni kell.
Közölte: a tárca munkacsoportot hozott létre Molnár Zoltán közigazgatási államtitkár vezetésével, hogy megvizsgálják a lehetőségeket, és a későbbiekben a kormánynak beszámolnak arról, hogy milyen megoldások vannak annak megakadályozására, hogy erkölcsi bizonyítvány nélkül polgármesteri pozíciót lehessen betölteni.
Trócsányi László úgy látja, ez fontos kérdés, és az IM javaslatot fog a kormány elé terjeszteni az ügyben.
Gyenes Leventét (Gyömrő 2000 Kör) vasárnap választották újra Gyömrő polgármesterévé. Gyenes Leventét áprilisban bűnösnek mondta ki a Szegedi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért 9 hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, a közügyek gyakorlásától azonban nem tiltották el. MTI