Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eltűnhetnek a kutyák az ünnepi tűzijátékok alatt

Az augusztus 20-i tűzijáték veszélyeire figyelmezteti a kutyatartókat a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálat (FÖRI), amely szerint az állatok eltűnésének megelőzésére a kutyatulajdonosok felelős gondoskodására és körültekintésére van szükség.

 

kutya.jpg

 

A szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az augusztus 20-i tűzijátékok miatt minden évben kutyák és macskák százai rohannak világgá, közülük sokan örökre elvesznek, gépjármű elé szaladnak, vagy más baleset éri őket. Az állatok az embernél érzékenyebb hallásuk révén megijedhetnek a tűzijátékkal járó hangos zajtól, fényektől, valamint a tömegtől is. A kutyák ilyenkor félelmükben váratlan teljesítményre képesek, magas kerítéseket ugranak át, vagy nagyon erős láncot is elszakítanak sokkos állapotukban.


A FÖRI ezért azt tanácsolja a kutyatartóknak, hogy ne induljanak kedvenceikkel hangos rendezvényekre, a tűzijáték idejére a kertben tartott kutyákat is vigyék be a házba vagy más zárt helyre, esetleg adjanak nekik enyhe nyugtatót, és próbálják elnyomni a robbanások zaját. Érdemes bezárni a nyitott ablakot és elhúzni a függönyt, valamint sok vizet hagyni az itatótálban az ideges kutya számára.

A mindennapos sétát a tűzijáték alatt kizárólag a kutyát pórázon vezetve érdemes megejteni, míg az elveszett kedvenc azonosítását segítheti a mikrochip, valamint a gazda kutyanyakörvre erősített bilétán feltüntetett telefonszáma is.
Kutya vagy macska eltűnése esetén a környékbeli állatotthonok és állatorvosi rendelők mellett érdemes felkeresni a www.ebtelep.hu internetes oldalt is - olvasható a közleményben, amely szerint az eltűnést lehet jelezni a FÖRI Illatos úti Állategészségügyi Szolgálata központi számán is, mivel a szervezet minden elveszett, kóbor és leadott állatot köteles átvenni és biztonságban elhelyezni. MTI