Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.06.08

Életveszélyesek lehetnek a külföldről behozott használt autók

A manipulált kilométerórák és a hamis gépjármű-alkatrészek okozta balesetveszélyre, valamint műszaki és gazdasági kockázatokra hívták fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) sajtótájékoztatóján a szakértők szerdán Budapesten.
Gablini Gábor, a HENT vezetőségi tagja, a Magyar Autós Szakmai Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: az importált használt gépjárművek 90 százaléka, a belföldi kereskedelemben értékesített autóknak pedig mintegy 50 százaléka manipulált - visszaállított - kilométerórával rendelkezik.

 

manipulalt-kilometerora.jpg


A látszatra kevesebbet futott járművet drágábban lehet eladni, így az eladónak extra haszna keletkezik, miközben a vevőt félrevezeti - fejtette ki. A visszatekert kilométeróra emellett a közlekedés biztonságát is veszélyezteti, mivel sok műszaki felülvizsgálat a futásteljesítményhez, a megtett kilométerekhez kötött a gépjárműveknél.
Szintén jelentős kárt és nagy balesetveszélyt jelentenek a hamisított alkatrészek, amelyeket beszerelnek a gépjárművekbe - emlékeztetett a szakember. Aláhúzta: az unióban 2010 óta a szabályozás szerint az alkatrész beépítője a felelős. A műszaki hibából bekövetkezett balesetek aránya Magyarországon duplája az uniós átlagnak. AZ EU-ban ez az arány 5 százalék alatti - tette hozzá.
Magyarországon az autójavítási piac értéke éves szinten mintegy 1000 milliárd forint. Ebből az alkatrész-felhasználás mintegy 600-650 milliárd forint, a legális javítások értéke mintegy 420 milliárd forint. A beépített alkatrészek mintegy 30 százaléka lehet hamis - ismertette Gablini Gábor.
A szakértő azt ajánlja, hogy az autók javíttatását csak legális, számlát adó szervizekben végeztessék a tulajdonosok.
A HENT vezetőségi tagja közölte: a Magyarországra behozott gépjárművek értéke évente meghaladja a 150 milliárd forintot, míg a belföldön gazdát cserélő autók forgalma 400-450 milliárd forintot tesz ki. A használtan értékesített gépjárművek 90 százaléka személygépkocsi, 10 százaléka teherautó.
A sajtótájékoztatón közölték azt is, hogy a hamisítás elleni világnap alkalmából A te autód, a te felelősséged! elnevezéssel kampányt indít a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, hogy felhívják a figyelmet a kilométeróra-manipulálás által okozott súlyos személybiztonsági, műszaki, gazdasági és jogi kockázatokra. MTI