Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.04.26

Elégedetlenek a magyarok az állami egészségüggyel

Elégedetlenek a magyarok az állami egészségüggyel, ugyanis átlagosan 320 ezer forintot költenek évente az ügyfelek magán-egészségbiztosításra - ez annak a felmérésnek az eredménye, amelyet egy biztosítótársaság végzett.
A nemzetközi egészségbiztosításokat kínáló MediHelp International 1500 embert kérdezett meg online kérdőíves módszerrel arról, hogy milyen feltételekkel, miért és mekkora összegért kötnek magán egészségbiztosítást. Az összegzést az MTI hétfőn kapta meg.

 

egeszsegugy.jpg


A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók fele elsősorban azért döntött már vagy döntene magán-egészségbiztosítás mellett, mert elégedetlen az állami egészségügyi ellátással.
A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint 2015-ben 9,68 milliárd forintért kötöttek Magyarországon egészségügyi magánbiztosítást, ami 27 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az átlagos biztosítási összeg 320 000 forint, ami megegyezik azzal, mint amennyit a MediHelp ügyfelei szánnak erre. A MediHelp várakozása szerint 5-10 százalékkal nő idén a piac, mintegy 5-10 ezer új ügyfél köthet biztosítást.
A MediHelp online felmérésében résztvevők 15 százalékának már van magán-egészségbiztosítása, további 10 százalék pedig egy éven belül tervez ilyet kötni. Véleményük kialakításában szerepet játszik az is, hogy a családtagoktól, barátoktól és médiából sok rossz véleményt hallanak az állami ellátás színvonaláról.
A magánbiztosítás egyik legnagyobb előnyének a megkérdezettek a várólisták kikerülését tartják. A magyar állami egészségügyben ugyanis egy csípőprotézis cseréjére átlagosan 366 napot, egy gerincsérvműtétre pedig 36 napot kell várni, a magán-egészségbiztosítást kötők számára ezek a műtétek viszont várakozás nélkül igénybe vehetők - tartalmazza a felmérés összegzése. MTI