Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.06.23

Budapesten hajóval

Ahogy azt már az ókorban Pompeius megfogalmazta a legénységének: „Navigare necesse est, vivere non est necesse!”Magyarra fordítva: Hajózni kötelező, élni nem muszáj. A második felével nem értünk egyet, mi inkább úgy módosítanánk, hogy „Élj, hogy hajózhass!”

Miért jó hajózni?

Hogy miért jó? Aki ült már hajón, tudhatja, hogy az egy más állapot. A víz illata, a szél, ahogy szabadon fúj az arcunkba, a szabadság, amit kapunk általa. Mindezektől a fedélzeten úgy érezzük, mintha szárnyunk nőtt volna és elrepülhetnénk a sirályokkal. Aki ült hajó, emlékezhet ezekre az érzésekre, de aki még nem próbálta, annak mindenképp érdemes megtapasztalnia ezt.
Ha pedig mindez egy csodaszépen kivilágított fővárost kettészelve történik, akkor arra már tényleg kevés a szó.

Az Admiral River Cruises pont erre ad lehetőséget. Budapest nevezetességeit a vízről tudjuk megcsodálni a maguk kivilágított, pompás valójukban. A magyar fővárost a Duna két részre osztja, Budára és Pestre. Budát nyugodtabbnak, kifinomultabbnak mondják Pesthez képest, ahol állandó a hangzavar és megállás nélkül pezseg az élet.
Budán több a zöld terület, a természetközeli helyek, míg Pest inkább a betondzsungelről és a szórakozóhelyekről híres. Éppen ezért, ha kirándulni támad kedvünk, akkor vár minket a János-hegy a Libegővel, vagy a Budai Vár a Halászbástyával. Ha pedig este beülnénk valahová vagy belevetnénk magunkat az éjszakába, akkor Pest szórakozóhelyei csak ránk várnak.

budapest-latkep.jpg

(Fotó: Pixabay)

Aki este kirándulna

Mi van azokkal, akik este szeretnek kirándulni, megnézni néhány nevezetességet? Nekik találták ki az éjszakai hajós városnézést. Ennek 60 perce során megtekinthetik az összes, Duna mellett fekvő, kivilágított látványosságot. Minden nap 20:30-kor indul a túra a Lánchídtól, ami már önmagában gyönyörű látvány, nem véletlenül hívják a legszebb hídnak a Dunán.
Hegymenetben a Margitsziget felé közeledve jobb oldalon, azaz Pesten a kivilágított Parlamentet csodálhatjuk meg, több, mint 250 méter hosszan, míg a bal oldalon, tehát Budán a Budai Várat, a Halászbástyát és a Mátyás templomot találjuk. Ennek kuriózuma, hogy a Palota alatt terül el egy 3,3 kilométer hosszúságú barlang és pincerendszer, ami a második világháborúban kórházként funkcionált.

A Várban található továbbá az Országos Széchenyi Könyvtár is.
Ezután a Margitsziget következik, ami a Duna közepén terül el. Érdekessége, hogy 2 híd is áthalad rajta, az északi részen az Árpád-híd, míg a déli végén a Margit-híd. Egy gyönyörű zenélő szökőkút is található a szigeten.
Völgymenetbe fordulva megcserélődnek az oldalak, tehát a jobb oldalunkra Buda, míg a balunkra Pest került.

A távolban egy igen magas dombot láthatunk, aminek a tetején egy kivilágított női alak vehető ki, aki egy pálmaágat tart a kezében. Ez a Gellért-hegy a Szabadság-szoborral, aminek jelentős történetébe most nem mennénk bele, talán majd egy másik cikkben. Azt ellenben meg kell hagyni, hogy csodálatos háttér egy jól sikerült fényképhez, a hegy előtt a Budai Várral és a Lánchíddal.
Ha a fentiek megragadták a képzeletét, ne habozzon,
foglalja le hajóútját és nézzük meg együtt Budapest esti látványosságait!