Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.08.23

A világ legnagyobb papírrepülőgépe és más papír rekordok a világból

A sokoldalú papír eredete


Bármerre is nézünk, biztosan megakad a tekintetünk valamin, ami papírból készült. Könyv, füzet, zsebkendő, doboz (sokak szerint a Trabant is, de most eloszlatunk minden kétséget: annak valójában duroplaszt az alapanyaga). A sort nagy valószínűséggel végeláthatatlanul lehetne folytatni, azonban most maradjunk inkább a papír rövid történeténél pár szóban.
Az ókori civilizációknál jelent meg először az igény arra, hogy lejegyezzenek számukra bármilyen fontos információt – így megjelent az írásbeliség. Míg Egyiptomban erre a célra papiruszt használtak, addig a kínaiak selyemre – később viszont már növényi rostokból előállított papírra írtak. A maihoz hasonló végtermékű papírgyártási folyamatot a mórok ismertették meg az európai emberrel. Az 1400-as években a könyvnyomtatás megjelenése még több papírt kívánt, azonban a nagy nyomdaipari „bumm” a gőzgép első üzembe helyezésével következett be – a kísérletezések során a legjobb alapanyagnak a fát találták. Azóta kialakult a papírgyártásnak több alternatívája is (polimer- illetve grafénalapú papírok), de a ma használt papírok többsége ugyanúgy fából készül a modern nyomdaiparban.

 

papir-nyomda.jpg

 

Mit csináljunk a papírral?


Mint ahogy arról már szó esett, a papír igen sok használati tárgyunknak az alapanyaga, azonban mi lehet szórakoztatóbb a papírhajtogatásnál? Néhány német egyetemista valószínűleg hasonló gondolatokkal játszadozott, amikor megalkották a világrekordernek számító 24 kilogrammos papírrepülőt.
A hallgatók hónapokon keresztül dolgoztak ötletük megvalósításán a braunschweigi csarnokban. Tévedés ne essék – biztosan jól szórakoztak közben, de műszaki hozzáértés nélkül valószínűleg el sem tudjuk képzelni, micsoda tervezést és munkát jelenthetett egy ilyen repülő megalkotása. A komoly hozzáértés szükségességét igazolja, hogy 13 (jövendőbeli) szakember és egy segítő dolgozott a rekord felállításán. 2013 szeptemberében végül elkészült a papíróriás, és ugyan nyolcan kellettek ahhoz, hogy szárnyra keljen, képes volt mintegy 18 métert megtenni a csarnokban ez a papírrepülő. Ezzel az akcióval a németek Guinness-rekordot  állítottak fel, és minden bizonnyal megérte a fáradozás, még ha ez 2400 órányi munkát, 70 négyzetméter felhasznált papírt és több száz liter ragasztót is jelentett.

 

A belföldi százlábú


Nem szükséges Németországig menni, ha „papírcsúcsok” döntögetését szeretnénk látni. A veszprémi Kukkantó Baráti Kör Egyesület sem volt rest: 2005 májusától 7 hónapon át egy olyan országos mozgalmat tartott életben, aminek végeredményeként megszületett egy 128 716 lábbal ellátott száz(ezer)lábú. Az akcióban mintegy 100 gyermekintézmény vett részt az ország minden területéről, és a meghajtogatott alkatrészeket postai úton jutatták el a célállomásra. Végül december 4-én délután fejeződött be a beérkezett elemek összeragasztgatása a veszprémi Vetési gimnáziumban. A 8-10 km hosszúságú mű összesen 64.358 elemből épült fel közel 10.000 gyerek és fiatal munkájának köszönhetően. A résztvevők a „Mimi, a százezerlábú”névre keresztelték az origami-lényt.
Ha ezek után Ön is hasonló rekord felállításán töri a fejét, ne habozzon, hajtogasson!