Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.09.28

10 hely az otthonunkban, ahol a LED szalagos világításra szükségünk lehet

Egyre kedveltebbé válnak a LED szalagos világítási megoldások hazánkban is. Eddig is sokan felismerték az előnyeit a hagyományos izzókkal szemben, és sokan sok helyütt alkalmazták már pontosan ezek miatt, de talán most még nagyobbra nőtt már a felhasználási területek száma. Elmondjuk, hogy miért, és azt is megmutatjuk, hogy hol érdemes a LED szalagot beüzemelni.
Mivel a LED világítási technológia egy sokkal praktikusabb megoldást nyújt az energiatakarékosság szempontjából és mivel kellemesebb is a fénye, mint a régi izzóknak, így főleg a szórakozóhelyeken és a kirakatok megvilágítására használták, hiszen ezeken a helyeken szinte a nap 24 órájában szükség van fényre – azt pedig tudjuk, hogy nem olcsó mulatság.

A praktikusság abban is megmutatkozott, hogy olyan helyekre is kerülhetett így fényforrás, ahol eddig a túlmelegedés vagy a beépítési lehetetlenség miatt elképzelhetetlen volt – így került otthonok legkülönbözőbb helyeire a LED szalagok. De hol is használhatjuk otthon – itt vannak a jobbnál jobb ötletek.

 

A hálószobába

 

led-vilagitas-haloszoba.jpg

 

A hálószobai világítás a legtöbbünk számára problémákat okoz, hiszen egy erős égő kell, hogy lássunk, de mivel az néha túl sok és tönkreteszi a hangulatot, így sokan az olvasólápák kevesebb fényei mellett döntenek, amelyek azonban sokszor nem bizonyulnak elégnek, és csak egy pontba világítanak, ami szintén illúzióromboló… A LED szalag tökéletes erre a helyszínre, hiszen stílushoz illő színben választhatjuk meg a fényt, és úgy helyezhetjük el, hogy a fényforrás se zavarjon be a hangulatban – megkapjuk a kellemes és elég világítást, tökéletes hangulatot is teremt, és egy éjjeli olvasólámpával csodálatosan elégnek is bizonyul.

 

A fürdőszobába

 

Sokan a fürdőt csak úgy használják, mint egy helyet, ahol a szükségleteinket, a napi tisztálkodásunkat elvégezzük, ez azonban nagy hiba és tévedés. A fürdőszoba, ha feldobjuk illatokkal, mécsesekkel, színekkel, fényekkel – hangulattal tehát – akkor a relaxáció helye is.

 

led-vilagitas-furdoszoba.jpg

 

A fürdőben a kádhoz, szinte bárhova a falra, vagy a földre is kiváló a LED, de akár tükör köré és tehetjük, akkor a kis fény az éjjeli fürdőszoba használathoz éppen tökéletes.

 

led-vilagitas-furdoszoba-2.jpg

 

 

A konyhába

 

Kedvezzünk a háziasszonyoknak, és tegyük a főzést kellemessé, kezdjük mondjuk azzal, hogy a főzés helyszínének varázsolunk egy kellemes hangulatot. A LED szalag egyébként a konyhába nagyon praktikus is, hiszen egy éjjeli nassoláshoz megkönnyíti az oda vezető utat – egyébként tényleg jó, ha egy közös tér kissé meg van világítva az éjjel. A konyhában akár az alulról világítás, akár a felülről világítás is jó megoldás.

 

led-vilagitas-konyha.jpg

 

A nappaliba

 

led-vilagitas-nappali-1.jpg

 

 

led-vilagitas-nappali-2.jpg

 

 

led-vilagitas-nappali-3.jpg

 

 

Ha hangulatvilágítás, akkor természetesen a nappali szoba sem maradhat el, hiszen a könyvespolcokat – különféle módokon – de akár a díszes falat is világíthatjuk vele, használhatjuk a sarkokba is, és a felhasználási területeknek tényleg csak a képzelet szabhat határokat.

 

led-vilagitas-nappali-4.jpg

 

A praktikus LED szalag felhasználás

 

Sokan azt mondják, hogy felesleges pénzt költeni arra, hogy „hangulatból világítsunk”, ez azonban nagy tévedés, hiszen lehetséges, hogy sok helyen a szalag használata csak hangulatvilágításnak tűnik, de ettől sokkal több praktikusság is van benne. Ha a fürdőszobát vagy a konyhát nézzük, az azt jelenti, hogy éjjel tényleg nem kell villanyt felkapcsolni a helyiség használatához, ami nagyon fontos, hiszen a „kimegy a szemből az álom” valóban egy létező dolog, és elég sokszor jelentkezik, ha felkapcsoljuk a villanyt – ha azonban LED-et használunk, akkor ez nem történik meg, sokkal pihentetőbb is lesz az alvás, és ha éjjel ki kell menni, az sem töri meg annyira a pihenést. A lépcsőnél is sokan pontosan emiatt alkalmazzák, akár baleseteket is megelőzhetünk vele, de tökéletes egy fiókba is, ami mondjuk olyan helyen van a lakásban, ahová kevesebb fény ér – végre elsőre azt vehetjük ki, amit viselni szeretnénk, és nem kell percekig ki-be rakosgatni a zoknikat vagy a fehérneműket például.

 

ledszalag.jpg

 

ledszalag-2.jpg

 

Nem mindegy a LED tápegység sem…

 

Nem mindegy azonban az sem, hogy hová milyen szalagot és ahhoz milyen tápegységet választunk és használunk. Az olyan helyekre, ahol például a sok pára hatására könnyen vizessé válhat a szalag, érdemes a vízálló LED-et és hozzá a vízálló tápegységet választani – például fürdőszoba vagy konyha, és természetesen bármilyen kültéri alkalmazás; ha pedig nagy teljesítményű világításhoz használnánk, akkor az ipari tápegységre lesz szükség – bár ez otthoni alkalmazásra nem annyira elterjedt. Az egyszerű adaptereket közvetlenül a konnektorba kell dugni, otthonra talán ez a legismertebb és legalkalmasabb.
LED-es világítást tehát mindenhova ajánlunk, ahol fényre van szükség, de fontos a hangulat is, és mégsem akarunk sokkal többet költeni a villanyszámlára. Ajánljuk otthoni felhasználásra is a szalagokat, szinte biztos, hogy imádni fogja a család minden tagja, hiszen minden szempontból praktikus. (A fotók forrása: pinterest.com)