Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.01.09

Többségben vannak, azok akik beoltatnák magukat a Covid-19 elleni vakcinával

A KSH Heti Monitor nevű weboldalán hetente márik a Covid-19 elleni védőoltással kapcsolatos oltási hajlandóságot Magyarországon.

A mérés hetenként zajlik, az oltási hajlandóság fokozatosan emelkedik. Míg a 2020. november 30-val kezdődő héten csak a válaszadók közel 15 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát, a mérés ötödik hetében (a 2020. december 28-val kezdődő héten) már minden ötödik megkérdezett volt biztos benne, hogy beoltatná magát.

 

koronavirus-vedooltas-oltasi-hajlandosag.jpg

 

Ez utóbbi héten a válaszadók kevesebb, mint egyharmada volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36%-kal. Az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint a vakcina tényleges beérkezése az országba.

Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 82%-át a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 77%-át az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek, 75%-át a kormányzati kommunikáció, illetve 65%-át a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják, ugyanakkor a válaszadók több mint fele egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

A 64 év felettiek és a felsőfokú végzettségűek tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A munkanélküliek, a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak. Az elutasítók aránya egyik csoportban sem éri el az 50%-ot - írták.

December 28. és január 3. között a válaszadók 34,6 százaléka azt választotta, hogy talán beoltatja magát, 31,8 százalékuk nem kívánja beoltatni magát, 21,9 százalékuk beoltatná magát és 11,7 százalékuk nem tudja, hogy beoltatná magát.

Az oltás beadása nem orvosi feladat, nem orvosi kompetencia - nyilatkozta a sajtóban Dr. Kunetz Zsombor orvos, szakorvos, egészségügyi elemző. Annak eldöntése, hogy a beteg megkaphatja-e az oltást, az viszont orvosi feladat - mondta a szakértő, aki azt is nyilatkozta, hogy egy védőoltást vagy injekciót beadhat például egy mentőtiszt vagy éppen egy felsőfokú végzettséggel rendelkező szakápoló is.