Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.04.10

Péntektől csak délután háromig lehetnek nyitva a dohányboltok

A Magyar Közlöny 2020. évi 6. számában változtattak a Kormány 95/2020. (IV. 9.) Korm. rendeletének a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló szövegezésben.

Az egyéb rendelkezések hatodik pontja így szól:

„6. § Az élelmiszert az  illatszert,  a  drogériai terméket, a  háztartási tisztítószert, a  vegyi    árut és a higiéniai  papírterméket  árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati  segédeszközt forgalmazó üzlet és az üzemanyagtöltőállomás kivételével a  kereskedelemről    szóló 2005. évi CLXIV.  törvény 2. §  27. pontja szerinti üzletben    
 (a továbbiakban: üzlet) 15.00 óra után  06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével    tartózkodni tilos.”

nemzeti-dohanybolt.jpg

Egy korábbi rendelet szövegezésében szerepeltek a nemzeti dohányboltok, amelyek a most hatályba lépő rendeletből kimaradtak vagyis péntektől a dohányboltok is - több más üzlettel egyetemben - csak 15 óráig lehetnek nyitva.

A téma szóba került az Operatív Törzs pénteki online sajtótájékoztatóján is, ahol Lakatos Tibor a törzs ügyeleti központjának vezetője kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a péntektől hatályos kormányrendelet értelmében a dohányboltoknak is be kell zárniuk 15 órakor, erre a változtatásra azért volt szükség, mert azt tapasztalták, hogy a dohányboltok gyűjtőhelyekké váltak.

Több tucat kamuportált tártak fel a rendőrök

Több tucat "kamuportált" és hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalt üzemeltető hálózatot lepleztek le a rendőrök. Az elkövetők többek között a koronavírus magyarországi megjelenésével kapcsolatban közöltek valótlan cikkeket - tette közzé a rendőrség pénteken a honlapján.

Közleményük szerint többek között ilyenek voltak azok a cikkek is, amelyek azt a valótlan hírt terjesztették, hogy Magyarországon már januárban több magyar állampolgárságú ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal és halt meg a fertőzés miatt, holott ekkor a járvány még nem jelent meg hazánkban.

Az elkövetők a köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több - a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer - felhasználóhoz juttathassák el. A cikkekben közzétett álhíreket a hálózat tagjai által üzemeltetett közösségimédia-felületeken osztották meg, amelyeken gyorsan elterjedtek a valótlan állítások. A hálózathoz tartozó oldalak szerkesztőinek az volt a céljuk, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek és így, a kattintásszám után minél nagyobb hirdetési bevételre tegyenek szert.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztálya több nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

Az álhírek írásával és terjesztésével foglakozó szervezetek felszámolása érdekében az elmúlt hónapokban több összehangolt műveletet hajtottak végre. Ennek keretében április 8-án újabb akciót tartott Battonyán, ahol a nyomozók kutatást végeztek és számos informatikai eszközt foglaltak le. Egy férfit gyanúsítottként hallgattak ki, ő szabadlábon védekezik - áll a rendőrségi közleményben. MTI