Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.03.13

Orbán Viktor: hétfőtől nem mehetnek iskolába a tanulók a koronavírus miatt

Március 16-tól kezdve új oktatási új oktatási munkarend lép életbe Magyarországon - jelentette ki péntek késő esti Facebook videójában Orbán Viktor miniszterelnök.

Ez úgy hívják, hogy Tantermen Kívüli Digitális Munkarend.

Ez azt jelenti, hogy a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, nem mehetnek be az iskolába.

orban-viktor-koronavirus.jpg

Az igazgatóknak be kell mennie az iskolába és a tanároknak is folytatniuk kell a tanítást, de digitális eszközökkel. Aki tudja otthonról ha vannak ilyen eszközei. Ha nincsenek, akkor pedig az iskola digitális eszközeit vehetik majd igénybe.

Egyébként is terveztük, hogy kiépítjük Magyarország digitális oktatásának infrastruktúráját, de az igazság az, hogy ezt nem fejeztük be még, ezt a következő tanévre akartuk elkészíteni.

Most idő előtt kell ezt megindítanunk, lehet, hogy döcögni fog, de még mindig jobb, ha folytatjuk a tanítást digitális eszközökkel, mintha ezt egyáltalán nem tennénk és a tanulási időszak véget érne.

Ez azt jelenti, hogy a tanulók tudnak tanulni, a tanárok tudnak tanítani és az érettségire is fel tudnak készülni a diákok, ezért jó esélyük van arra, hogy a szokott rendben meg tudják majd tartani az érettségi vizsgákat.

Olyan tanítási módok lesznek csak digitálisan, amelyek a személyes találkozást egyáltalán nem igénylik. Ez új módszertanokat is igényel, ezért az oktatási államtitkár már a jövő héten  módszertani ajánlásokat tesz közzé, amelyet minden iskolába eljuttatnak és amelynek segítségével a tanárok és a diákok is érteni fogják, hogy pontosan mi is a teendő.

Ha kell, ha vannak olyan helyek, ahol ez szükséges, akkor kiscsoportos gyermekmegőrzést is tudnak biztosítani, de jobb lenne, ha a gyermekek inkább otthon maradnának - mondta a miniszterelnök.

Ezzel kapcsolatban egy kérést intézett Orbán Viktor mindenkihez. Azt kérte, hogy a gyermekekre ne a nagyszülők vigyázzanak. A helyzet ugyanis úgy áll, hogy a koronavírus-járvány a fiatalokat, a középkorúakat nem nagyon veszélyezteti, de az időseket igen. Ők komoly bajban lehetnek, ugyanis az idősek számára a koronavírus nem egy szokványos influenza megpróbáltatást, hanem életveszélyes fertőzést jelent.

Most törődni kell a gyermekekkel, de vigyázni kell a szüleikre, nagyszüleikre - fogalmazott videójában Orbán Viktor. A miniszterelnök oktatással kapcsolatos közleménye a videóban 4 percnél kezdődik.