Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.04.29

Május 1-től kötelező a maszkviselés Zalaegerszegen

Az elmúlt közel 2 hónapban majdnem 100 millió forintot fordítottunk a koronavírus okozta világjárvány elleni helyi küzdelemre (védőfelszerelések, fertőtlenítések, tesztelések, otthon maradó idősek ellátása, szociális étkeztetés, stb.), lemondva felújításokról, fesztiválokról, városi programokról. Az összegből 36 millió forintot tett ki a 60 ezer lakossági maszk beszerzése, steril csomagolása és postázása.

A közösségünk azért áldozott erre, hogy minden polgárunk rendelkezzen maszkkal és egymás egészségének védelme érdekében mindenki hordhassa is! Próbálok minden nap korrekten, őszintén beszámolni a helyi védelmi lépésekről és az adatokról. Sajnos a rengeteg intézkedés, figyelemfelhívás és rendelet ellenére mégis nőtt a fertőzöttek száma. Sokkal jobban kell vigyáznunk egymásra, főleg most, hogy közeledik a járvány tömegessé válása és tetőzése!

zala-megye-koronavirus-terkep-2020-04-29.jpg

(Országos koronavírus-helyzetkép 2020.04.29-én, szerdán. Forrás: koronavirus.gov.hu)

Ezért más városokhoz hasonlóan Zalaegerszegen is szigorúbb lépésekre kényszerülünk a május 1-én kezdődő hosszú hétvégétől kezdve:

A közösségi gyülekezési célú helyszíneken, buszvárókban, sorban állásra kijelölt helyeken kötelező lesz a védőmaszk, vagy más, az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viselete. Különösen fontos ez ott, ahol viszonylag kis helyen tartózkodik sok ember.

A piacon és a vásárcsarnokban kötelező lesz a védőmaszk, vagy más, az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viselete.

A tömegközlekedésben az autóbuszokon kötelező lesz a védőmaszk, vagy más, az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viselete.

Felszólítom a kereskedelmi egységek, üzletek, bevásárlóközpontok tulajdonosait, illetve üzemeltetőit, hogy csatlakozzanak ehhez a szabályozáshoz, valamint tartsák és tartassák be a távolságtartási ajánlásokat is. A boltokban tapasztalható zsúfoltság különösen veszélyes lehet! Az üzemeltető felelőssége, hogy védje a saját alkalmazottjait és a vevőit is!

A rendelkezések be nem tartása a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősül, ami helyszíni bírsággal szankcionálható. A cél természetesen nem a büntetés, hanem a figyelemfelhívás, valamint közösségünk egészségének védelme érdekében a szabályok betartása és betartatása! Reméljük, hogy nem lesz szükség bírságolásra, de ha mégis, akkor a befolyt összegek a járványügyi védekezési alapot fogják erősíteni.

A szabályok betartatásában a rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet fokozott közreműködését kérem. Tudom, hogy nem kellemes ezeknek a maszkoknak a viselése, de ennyit talán elviselhetünk néhány hétig a közösségünk egészségének védelme érdekében! írta többek között Facebook oldalán Balaicz Zoltán zalaegerszegi polgármester.

Az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálatot indít a koronavírussal kapcsolatban az idősotthonokban kialakult helyzet miatt - közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében az átfogó vizsgálat elrendelését azzal indokolta: az elmúlt időszakban sajtóhírek jelentek meg arról, hogy az ország több idősotthonában számos idős lakó fertőződött meg az új típusú koronavírussal.

A vizsgálat során az alapvető jogok biztosa megkereste a Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthonát, amely az ország egyik legnagyobb lakószámmal működő idősotthona, egyúttal a fővárosi fenntartású idősotthonok módszertani irányításáért is felelős intézmény. Az ombudsman továbbá megkereste a jászapáti Fehér Akác Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthona, a Katolikus Szeretetszolgálat Migazzi Otthona (Verőce) és a Zalaegerszegi Gondozási Központ Idősek Otthona intézményvezetőit, valamint az intézmények fenntartóit.