Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.05.28

Magyarországon is megjelent az indiai mutáns

„Járványügyi szakértők szerint nem lehet kizárni, hogy lesz még újabb járványhullám” – hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Az elmúlt napokban két indiai variánssal fertőzött személyt azonosítottak Magyarországon. Egyikük már meggyógyult, a másik még kórházi kezelésre szorul, de nem lélegeztetett, a rehabilitációja zajlik – mondta az országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

A fertőzöttekről Müller Cecília elmondta, hogy nem jártak külföldön, járványügyi vizsgálat nem derítette fel azt, hogyan történhetett a fertőződés, de mint mondta, ez az esetek 99 százalékában nem is azonosítható.

A tiszti főorvos hozzátette, erre számítani lehetett, a vírus nem ismer határokat és több környező országban is megjelent már az indiai mutáns. Müller Cecília emlékeztetett arra, egyre több publikáció jelenik meg arról, hogy az indiai mutáns ellen is védelmet nyújtanak a jelenleg használt vakcinák.

Az országos tiszti főorvos épen ezért rendkívül fontosnak nevezte, hogy ezzel szemben is védetté tegyük magunkat. Szerinte annyi tapasztalat van mögöttünk az összes oltás tekintetében, hogy kijelenthető, az oltások hatásosak és biztonságosak - írta többek között a Szabad Európa.

Egyébként szakértők szerint szinte bizonyos, hogy jön a negyedik hullám, bár ez ellen nagyon jó eredményekkel biztosítanak védelmet a Magyarországon beadott vakcinák.

koronavirus-indiai-mutans.jpg

(Fotó: Reuters)