Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.03.16

Lezárják az ország határait a személyforgalom elől, az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva

Lezárják Magyarország határait a személyforgalom elől, az erről szóló nemzetközi egyeztetések folyamatban vannak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. Magyarország területére a jövőben csak a magyar állampolgárok léphetnek be.

A miniszterelnök azt is elmondta, hétfő éjféltől a rendezvényeket általánosan betiltják, sporteseményeket zárt kapuk mögött lehet legfeljebb megtartani, ha vállalják a szervezők- mondta Orbán Viktor

magyarorszag-koronavirus-hatarzar.jpg

Bezárják a szórakozóhelyeket, mozikat, a kulturális intézményeknél látogatási tilalmat vezetnek be - tette hozzá a kormányfő. Az éttermek, kávézók, üzletek (az élelmiszerüzletek kivételével) csak 15 óráig maradhatnak nyitva, kivéve az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák.

 A kormány azt javasolja, hogy a koronavírus-járvány miatt a családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el az emberek - mondta a miniszterelnök.

 A kormányfő hozzátette, az idős embereknek, szülőknek, nagyszülőknek azt üzenik: ők különösen ki vannak téve a járvány veszélyének, ezért kérik, legyenek rendkívül óvatosak. Ez a vírus rájuk nézve különösen veszélyes - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az egész magyar gazdaság bajba kerül, de nem egy időben: vannak olyan ágazatok, ahol a baj már "bekopogtatott" - fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő közölte: elsősorban a turizmus és a vendéglátás van bajban. Hozzátette, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert kérte fel, hogy konzultáljon a már bajba jutott ágazatok képviselőivel, hogy gyors intézkedéseket hozhassanak.

Orbán Viktor hangsúlyosan szólt a munkahelyek megvédésének szükségességéről, de elmondta azt is, hogy a járvány a költségvetést és a gazdasági terveket is felülírja. MTI