Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.09.25

Letiltotta a Facebook Dr. Gődény és Lenkei Gábor járványtagadó oldalait

Csütörtök délelőtt elérhetetlenné váltak Facebookon a legnagyobb magyar nyelvű járványtagadó oldalak.

A közösségi oldal lelőtte például Lenkei Gábor bő százezres követőtáborral bíró oldalát, ahol a koronavírus-járvány veszélyeit relativizáló, vagy egyenesen tagadó videókat tett közzé (a legemlékezetesebb az volt ezek közül, amiben kijelentette, hogy "beleülhetne egy kád koronavírusba, és akkor sem fertőződne meg").

dr-godeny.jpg

(Dr. Gődény)

Szintén így járt az Apaszív nevű, kisebb maszkellenes oldal, illetve a magyar járványtagadók fő gyűjtőoldala, a Gődény Györgyhöz köthető "Normális élethez ragaszkodók" csoportja, több mint százezer követővel.

A járvány veszélyeit tagadó, a maszkhasználat ellen buzdító magyar nyelvű oldalak már a járvány elején megjelentek a Facebookon, és hamar nagyon népszerűek lettek.

A Facebook egészen eddig nemigen tett semmit ellenük (ha valaki jelentette őket, azt az automatikus választ kapta, hogy ezek nem sértik a viselkedésükkel közösségi oldal alapelveit), most azonban úgy tűnik, az angol nyelvű oldalakhoz hasonlóan a magyar vírusszkeptikusok között is komoly razziák indulnak - írta Facebook oldalán a kilépett Indexesekből alakult Telex.

Országos tisztifőorvos: Magyarországon a PCR teszt mindenkinek ingyenes, akinél azt a háziorvos, járványügy, kórház indokoltnak tartja

Egy hete stagnál az ú beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Aláhúzta: Magyarországon a PCR teszt mindenkinek ingyenes, akinél azt a háziorvos, járványügy, kórház indokoltnak tartja.

Müller Cecília hozzátette: továbbra is fontos, hogy ahol nem tartható a másfél méteres távolság, mindenki viseljen maszkot.
Közölte: mindenki számára ingyenes a PCR-teszt Magyarországon, akinek arra szüksége van. Továbbra is érvényes az eljárásrend, amely szerint a fertőzés gyanúja esetén a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálatnál a vizsgálatot.

Az eddig elvégzett 657 437 teszt között elenyésző számban volt olyan, amelyet térítés ellenében végeztek - jegyezte meg Müller Cecília.

A teszt hatósági áráról szólva azt mondta: az ár kalkulálása önköltségszámítás alapján történt, és igyekeztek olyan árat megállapítani, ami nem egy "elrugaszkodott" ár, és ne lehessen a PCR-tesztekkel "nyerészkedni". MTI