Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.05.18

Lehet, hogy magyar kutatótól jön a koronavírus ellenszere?

Nemzetközi tanulmányok után most egy magyar kutató is megerősítette: kimondottan fontos szerephez juthat a koronavírus megállításában a búzacsírában nagy mennyiségben megtalálható spermidin. A hazai rákkutatásban évtizedek óta ismert Dr. Hidvégi Máté, kutató és címzetes egyetemi tanár tanulmánya elérhető a www.academia.edu oldalon is. Lehet, hogy további siker előtt áll egy magyar szabadalom?

 

buza.jpg

 

A természet ereje győzi le a koronavírust?

 

Elsőként az Angela Merkel tanácsadójaként ismert Dr. Christian Drosten virológus professzor csapata tette közzé ezen a téren a kutatási eredményeit április végén. A megjelent tanulmány szerint a fermentált búzacsírából is nagy mennyiségben kinyerhető spermidin elnevezésű hatóanyag sikerrel veszi fel a harcot a koronavírus ellen. A berlini kutatóknak az amerikai Cold Spring Harbor Laboratory-ban működtetett cikkmegosztón publikált kézirata érthetően figyelmet kapott a nemzetközi médiában.

 

Mit kell tudni a spermidinről?

 

A spermidin nevű hatóanyag az élő szervezetekben megtalálható, de elsősorban a búzacsírában érdemes keresni, mert ott hatalmas koncentrációban fordul elő. Márpedig a koncentrációt a Dr. Hidvégi Máté vezette magyar kutatócsoport már a ’90-es évek végén optimalizálta a búzacsíra-kivonat fermentálása révén, és ezzel a módszerrel olyan készítményt állítottak elő a világon először, amely nagy dózisú természetes hatóanyagokkal támogatja az immunrendszert a vírusok és ráksejtek elleni küzdelemben.

A spermidin áldásos hatása azonban nem új tény, a fermentált búzacsíra-kivonat vírusellenes hatását korábban vizsgálták a Pisai Egyetemen, és a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetében. Arra a következtetésre jutottak, hogy a készítmény „gátló hatást fejthet ki a humán/ állati immunszuppresszív vírusokra”.

Egyik kedvező tulajdonsága, hogy az immunrendszer működésének folyamatos szabályozásával megelőzheti azt a „citokin viharnak” nevezett drámai folyamatot, amely a koronavírus okozta betegség egyik legvégzetesebb szövődménye.

 

dr-hidvegi-mate-koronavirus-magyar-kutatas.jpg

(Dr. Hidvégi Máté)

Mit mond a búzacsíra-kivonat magyar megalkotója?

 

Dr. Hidvégi Máté, kutató és címzetes egyetemi tanár is részletesen foglalkozik a koronavírus elleni küzdelem lehetséges megoldásaival az academia.edu weboldalon közzétett szakcikkében.

A köztársasági elnök által 2000-ben rákkutatási és termékfejlesztési eredményeiért kitüntetett, nemzetközileg is elismert rákkutató biokémikus tanulmányában megerősíti, hogy az új típusú koronavírus elleni gyógyszerek kiválasztásában és kutatásában jelentős szerepet tölthetnek be az olyan, autofágiát (önemésztést) szabályozó anyagok, mint amilyen a spermidin és a fermentált búzacsíra-kivonat.

 

Hazai találmány lehet a koronavírus ellenszere?

 

Tanulmányában a professzor hangsúlyozza, hogy a Magyarországon előállított fermentált búzacsíra-kivonat autofágiát indukáló hatását elsőként 2016-ban a würzburgi egyetemi klinikai központ kutatói, Christoph Otto professzor és munkatársai közölték. Hidvégi Máté szerint az említett würzburgi eredmények és Drosten professzorék legfrissebb kutatásai figyelemre méltó távlatokat nyitnak a fermentált búzacsíra-kivonat felhasználásában.

 

Miért fontos ez?

 

Minden immunerősítő, gyógyhatású megoldás fontos lehet a kialakult helyzetben, ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy még közel sincs vége a járványnak: amíg nem lesznek széles körben elérhetőek a prevenciós oltóanyagok, akár „többkörös visszatérésre” is fel kell készülnünk. Bár a vírustesztelés megoldódni látszik világszerte, az oltóanyag előállítására a tudomány jelenlegi állása szerint még egy ideig várnunk kell. Bill Gates – akinek a személyes alapítványa is támogatja az ilyen jellegű vakcinák fejlesztését – közel másfél évre teszi, mire elindulhat a tömeges immunizálás.