Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.09.26

Koronavírus: keményen fellép a rendőrség

Az elmúlt 24 órában (Péntek reggelig, ugyanis ekkor volt utoljára az Operatív Törzs sajtótájékoztatója. A szerk.) a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendeletben meghatározott védelmi intézkedések megszegése miatt összesen 133 rendőri intézkedést kezdeményeztek.

28 esetben került sor rendőri intézkedésre azért, mert a tömegközlekedési eszközökön utazók nem vagy nem megfelelő módon viselték, használták a maszkokat. További 105 esetben ezeket a rendőri intézkedéseket a kereskedelmi üzletekben, vendéglátó helyeken, intézmények területén folytatták le.

koronavirus-kijarasi-tilalom.jpg

A kormányrendelet hétfői hatályba lépése óta csütörtök estig összesen 263 rendőri intézkedést kezdeményeztek védelmi intézkedések megszegése miatt. 221 személlyel szemben figyelmeztetést alkalmaztak, 23 emberre helyszínbírságot szabtak ki és 19 személlyel szemben szabálysértési feljelentést tettek.

A járványügyi készültségi időszak alatt folyamatosan ellenőrzik a hatósági házi karantén szabályainak betartását. Péntek reggelig összesen 12.785 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre az egyenruhások.

Csütörtökön az elrendelt hatósági házi karanténok száma 2711, amelyből 569-et Magyarországra történő személyforgalomba belépés esetén rendeltek el, így a csütörtökig elrendelt és érvényben lévő hatósági házi karanténok száma 25.374.

A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobilra tölthető alkalmazást 1.687-en vették csütörtök estig igénybe - mondta az Operatív Törzs pénteki online sajtótájékoztatóján Kiss Róbert, a törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese.

A szombat reggeli hazai adatok szerint elhunyt tizenkét beteg, és újabb 950 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

- Látható, hogy már a közösségi terjedés a jellemző - mondta szombaton Müller Cecília országos tisztifőorvos, alapvető szabálynak nevezve, hogy az emberek bárhová csak egészségesen menjenek.

Az egészségügyi szakember arra kérte az időseket, hogy magukra is vigyázzanak. Kerüljék a zsúfolt helyeket; ha korán vásárolnak be, már sokat tettek a saját érdekükben - tudatta az állami hírszolgálat, az MTI.