Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.03.15

Koronavírus - Hatósági házi karantén Letenyén is

Ausztria három nyugati tartományát, Tirolt, Salzburgot és Vorarlberget súlyosan fertőzött területté nyilvánították.

Március 16-án bezárnak a síterepek, vendéglátó-egységek és szálláshelyek, ahogy a sajtóból is már értesülhettek róla.
A kinti munkavállalók jelentős része néhány órán belül hazaindul, köztük több letenyei és környékbeli fiatal is.

Mivel fertőzött területről érkeznek, ezért biztos, hogy az ideiglenes intézkedésként történő elrendelés (járványügyi megfigyelés) miatt hatósági házi- vagy önkéntes karantén vár rájuk!

Tisztelettel és nyomatékosan kérem a családokat, akik már tudják, sejtik, információjuk van arról, hogy hozzátartozójuk hazatér, időben készüljenek fel az elszeparált elhelyezésükre, valamint ellátásukra, minimum 14 nap időtartamra.

A hatóság által elrendelt házi karanténra vonatkozó, az ingatlanon belül jól látható helyre kihelyezendő információs táblát, annak tartalmát az alábbiakban ismerik fel! - tájékoztatott szombaton Farkas Szilárd letenyei polgármester.

koronavirus-hatosagi-hazi-karanten.jpg

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 32-re nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma.

Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez. Hazánkban eddig 32 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 9 iráni, 1 brit, és 22 magyar állampolgár.

A fertőzésveszélyes ellátások számának csökkenése, az ellátók adminisztratív terheinek csökkentése és annak érdekében, hogy az egészségügyi kapacitások az új koronavírus elleni védekezésre koncentrálódhassanak, rendeleteket módosított Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere - közölte a tárca szombaton az MTI-vel

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleménye szerint a fertőzésveszély elkerülését szolgálja, hogy a fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható.

Felfüggesztik a népegészségügyi szűrővizsgálatokat is, hogy kapacitásokat biztosítsanak a védekezésre.
A fertőzés terjedésének visszaszorítását segítik azok az intézkedések is, amelyek csökkentik az orvos-beteg találkozás szükségességét. Így a közgyógyellátásra való jogosultság a kormány korábbi döntése értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad.

A keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani és az idős emberek védelmében a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, valamint a betegeknek adott tanácsadás távkonzultáció során is történhet.

Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt és a veszélyhelyzet megszűnését követően még 90 napig.

Kásler Miklós az egészségügyi ellátás folyamatosságának biztosítása érdekében saját hatáskörben elrendelte továbbá, hogy az egészségügyi dolgozók szinten tartó továbbképzései 2021. december 31-ig távoktatás keretében is történhessenek.
Az emberi erőforrások minisztere utasítást adott ki arról is, hogy a veszélyhelyzet végéig az intézmények halasszák el az ütemezett műtéteket a sürgőssé váló műtétek kivételével - áll a közleményben.