Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.17

Hallássérültként kommunikálni szájmaszkban?

Tudta ezt? A hallássérültek egyetlen esélye a többi emberrel való személyes kommunikációra a szájról olvasás. Ez az esély most a maszkviselés időszakában elveszett. Gondoljon bele, hogy vajon a szóbeli kommunikáció lehetősége nélkül, hogy boldogulna a munkahelyén, a hivatalokban vagy akár a boltban vásárolva.

 

atlatszo-maszk.jpg

 

A hallássérültek ilyen és ehhez hasonló nehézségekkel néznek szembe nap, mint nap, különösen most a Covid-járvány idején. Ezek a nehéz idők a hátrányos csoportok számára a legnehezebbek. A hallássérültek legnagyobb problémája, hogy korlátozott a kommunikációs lehetőségük. Sokan közülük, kicsi szókinccsel rendelkeznek, hiszen iskolából úgy jönnek ki, hogy a mindennapi élethez szükséges szavakat sem tudják azonosítani, ehhez még hozzáadódik, hogy a halló társadalom sincs felkészülve a hallássérültekkel történő kommunikációra.

A kötelező arcmaszk viselés rátette a pontot az i-re, mert ez teljesen elzárja őket a szájról olvasás lehetőségétől. Erre született meg az átlátszó szájmaszk ötlete, amelyben a szájat eltakaró részt átlátszó műanyaggal helyettesítették be, így téve lehetővé, hogy a száj látható legyen.

Az átlátszó szájmaszk egyéb esetben is segítség lehet, például zajos környezetben történő kommunikációban, vagy egyéb esetben ahol muszáj a szájat látni, de maszkot kell viselni. Mindenkit buzdítunk arra, hogy szerezzen be átlátszó arcmaszkot, hogy segítsük a hallássérültek járvány idején történő megértését! - tudatta közleményében a Munka-kör Alapítvány a Hallássérültekért.