Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.04.02

Egy Magyarországon régóta kötelező oltás segíthet a koronavírus elleni küzdelemben

Számos kutatás zajlik a koronavírus elleni védőoltás, illetve a COVID-19 elleni gyógyszer után. Egy friss vizsgálat szerint nem is feltétlenül kell új módszer: egy széles körben használt oltás segíthet a betegség elleni küzdelemben. A tuberkulózis (TBC) elleni BCG védőoltás a fertőzöttség ellen nem véd, viszont csökkentheti a súlyos betegség kialakulásának kockázatát - derül ki egy, a Semmelweis Egyetem oldalán közölt cikkből.

vedooltas.jpg

Jó hírt jelenthet Magyarországon, ha igaznak bizonyul ausztrál tudósok azon megfigyelése, mely szerint azokban az országokban, ahol kötelező a tuberkulózis elleni BCG védőoltás, alacsonyabb a COVID-19 halálozási arány. Magyarországon 1954 óta alkalmazzák ezt az oltást, ezért a kedvezőbb helyzetű országok közé kerülne. (Ez azonban azt is jelenti, hogy éppen a rizikócsoporthoz tartozó idősebbek nincsenek beoltva Magyarországon.) Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban, a járvány jelenlegi gócpontjaiban nem kötelező ez az oltás. Azt figyelték meg, hogy ezekben az országokban gyakrabban alakul ki súlyosabb megbetegedés.

A megfigyelés bizonyítására a héten több klinikai vizsgálat indult világszerte. Ausztráliában például négyezer egészségügyben dolgozó ápolót oltanak be. Európában többek között Hollandiában, Németországban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban is végeznek vizsgálatot. Ez utóbbiban egyébként az 1960 és 2007 között született gyerekeknél kötelező volt az oltás - számolt be a felfedezésről többek között az Euronews.

Ezzel kapcsolatban Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán egy sajtóhírre reagálva azt mondta, jelenleg kísérleti stádiumban van a kutatás, amely ezt igazolhatná. Hozzátette: ha beigazolódik a BCG pozitív hatása, akkor a magyar lakosság jó helyzetben van, mert 1953 óta kötelezően mindenki megkapja, még újszülöttként ezt a védőoltást.

Az egész ország területén növekszik a koronavírusosok száma | Hungarianpress

Az egész ország területén egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta: az elmúlt 24 órában 585-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma Magyarországon, egy ember meghalt. Az elhunyt szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere-betegségben szenvedett.