Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.03

Az orvosi kamara nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani az orosz és kínai vakcinákat

A Magyar Orvosi Kamara elnöke kedden levelet írt az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) főigazgatójának, ugyanis egy kormányrendelettel engedélyezték az orosz és kínai vakcinákat, amelyekkel tömegeket oltanának be a koronavírus fertőzés terjedésének megakadályozására Magyarországon. Kérik, hogy az OGYÉI küldje meg nekik a két vakcina engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat.
Ha ezt nem kapják meg, nem tudják tiszta lelkiismerettel ajánlani a készítmények oltását az orvosoknak.
A levél.

vedooltas.jpg

"Tisztelt Főigazgató Úr!

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége a médiából értesült arról, hogy az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A Szerk.) a 19/2021. (I.28.) Korm. rendelettel módosított 488/2020. (XI.11.) Korm. rendelet alapján engedélyezte a Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának forgalomba hozatalát. Ezen vakcinák alkalmazásával kapcsolatban semmilyen dokumentumot nem találunk az OGYÉI honlapján.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége kéri a Tisztelt Főigazgató Urat, hogy az OGYÉI honlapján hozza nyilvánosságra a Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az alkalmazási előiratra.

Ennek hiányában a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani a kollégáinak a készítmények alkalmazását, mert az alkalmazási előirat az alapfeltétele a készítmény betegbiztonságot garantáló alkalmazásának, és ez alapozza meg az orvos jogi és etikai biztonságát.

Budapest, 2021. február 02.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége nevében: Dr. Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara elnöke"

(Forrás: MOK)