Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.06.26

Magyarország július 1-től megnyitja kapuit a horvát munkavállalók előtt

   horvatorszag.jpgMagyarország a július elsejei horvát csatlakozást követően azonnal, feltételek és átmeneti intézkedések nélkül megnyitja munkaerő-piacát a szomszédos állam polgárai előtt.
    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Külügyminisztérium (KüM) szerdai, MTI-hez eljuttatott közös közleményében emlékeztet arra, hogy a Horvát Köztársaság 2013. július 1-jén csatlakozik az Európai Unióhoz.
    A két ország hagyományosan jó politikai, gazdasági kapcsolatainak köszönhetően Magyarország a csatlakozást követően azonnal, feltételek és átmeneti intézkedések nélkül megnyitja munkaerőpiacát a horvát állampolgárok előtt - emeli ki a két tárca.
    Az NGM a hónap elején az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy a rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján 2013. május 31-én 229 horvát állampolgár rendelkezett érvényes munkavállalási engedéllyel Magyarországon, míg Horvátországban 2012-ben 112 magyar állampolgár munkavállalót regisztráltak.
    A horvát csatlakozás első két évében a régi tagállamok szabadon dönthetnek arról, hogy feltételek nélkül lehetővé teszik-e a horvát állampolgárok munkavállalását, vagy továbbra is fenntartják a velük szemben alkalmazott korlátozásokat.
    Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként mindvégig elkötelezett volt a Horvátországgal folytatott csatlakozási tárgyalások sikeres lezárása mellett. A horvát csatlakozási szerződést a magyar elnökség zárónapján, 2011. június 30-án írták alá - emlékeztet a szerdai közleményben az NGM és a KüM.
    "Magyarország tisztában van azzal, hogy a csatlakozást követően milyen jelentőséggel bír az újonnan csatlakozott tagállam számára, hogy más tagállamok lehetővé teszik-e számára a szabad munkaerő-mozgást. Szakmai vizsgálatok alapján a horvát állampolgárok szabad munkavállalásának 2013. július 1. napjától történő engedélyezése nem zavarja meg a hazai munkaerőpiacot" - olvasható a közleményben. MTI 2013. június 26.