Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.08.19

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott a letenyei Halminé Mikó Erzsébet

Kimagasló tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Halminé Mikó Erzsébet a letenyei Andrássy Gyula Általános Iskola tanára. Az Áder János köztársasági elnök által aláírt dokumentumot és a kitüntetést a díjazott hétfőn vette át a Pesti Vigadóban Balog Zoltántól az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetőjétől.

letenye-halmine-miko-erzsebet.jpg

letenye-halmine-miko-erzsebet-kituntetes.jpg

A magas állami díj apropóján néhány sort kértünk Halminé Mikó Erzsébettől.

Általános iskolába Letenyén jártam. Gyerekkoromban mindig azt mondta az osztályfőnököm, tanár leszel, meglátod! Sokszor gondolkoztam a mondatán. Kiskoromban gyakran vigyáztam öcsémékre, akik meglehetősen elevenek voltak. Sokat sportoltam velük, állandóan szabályokat kellett alkotnunk, hogy bírjak velük. Az iskolában napközis voltam, csoportokban készültünk a másnapi anyagra, mivel hamarabb végeztem a többieknél, segítettem nekik, kikérdeztem tőlük a leckét. Az osztályban én voltam a fő szervező. Néhány tanárom személyisége most is tiszteletet ébreszt bennem. Talán, ezek járultak hozzá, hogy életem fő ösvényét megtaláljam?
A zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban érettségiztem, majd felvételt nyertem a pécsi Janus Pannonius Tudomány Egyetem tanárképző karára, földrajz testnevelés szakra. 1982-ben a letenyei Általános Iskolában kezdtem el pályámat, azóta is az intézményben tanítok. Ezt követően felújítottam a testnevelés szakomat, egy éves intenzív képzéssel. Közben a kor követelményeit követve elvégeztem az oktatás informatikai képesítést, majd szükségessé vált az informatikai szak is. Idén fejeztem be a testnevelés egyetemi szintű tanulmányaimat. A pedagógusoktól az új tantervi koncepciók folyamatos megújulást várnak el, amit iskolánk tanárai rendre teljesítenek. Ennek hatására drámapedagógiát, projekt pedagógiát, kooperatív technikákat tanultam, hogy a mai gyerekek számára is eredményes módszereket választhassak. Természetesen a munkám fő jellemzője a gyerekek szeretete, a következetesség, sokszor a nem tetsző szigor, amely a mai korban már nem erénynek számít, hosszú távon azonban az igazi pedagógus elengedhetetlen kelléktára. A viszonylagos szabadosságban nevelkedő tanítványaink nem kapnak megfelelő mintát, ehhez szükséges a mi kitartásunk, az igazságosság, a tisztelet, a bátorság, a kitartás, az akarat és a hihetetlenül nagy szeretet a gyerekek és a munka iránt. A türelem, az alázat szinte a mindennapok velejárója, amelyhez kellenek az ünnepek, az ilyen napok, mint a mai, amely megerősít, hitet ad a jövőhöz. Köszönöm vezetőim elismerését, hogy méltónak találtak a kitüntetésre!

Gratulálunk!