Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.11.07

Luxusautókra szakosodott bűnszervezetet számolt fel a rendőrség

Luxusautókra szakosodott bűnszervezetet számolt fel a rendőrség - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Takács Tibor, az ORFK bűnügyi főigazgatója, és Némedi Gábor, az ORFK koordinátora. Az autókat nyugat-európai országokból, illetve Magyarországról lopták el, majd általában pihentették őket, később pedig hamis számlák és forgalmi engedélyek segítségével értékesítették azokat.

 

tek-luxusautos-bunszervezet-elfogas.jpg


Az ügyben négy embert gyanúsítanak orgazdasággal és más bűncselekményekkel, közülük két ember előzetes letartóztatását kezdeményezte az ügyészség.
Némedi Gábor ismertetése szerint a gyanúsítottak 2013 tavaszától meghamisították a megbízásukból ellopott autók egyedi azonosító jelét, a gyári nyomkövetőt pedig hatástalanították.
A gyanúsítottakat szerdán fogták el. Az akcióban a Készenléti Rendőrség, az ORFK Bűnügyi Főigazgatósága, 6 megyei rendőr-főkapitányság, a Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vettek részt.
A különböző bontókban és pihentető helyeken 22 nagy értékű autót, 30 tonna ipari színesfémet, GPS-zavarókat, riasztó zárrendszer kikódolására alkalmas számítástechnikai eszközöket, hamis külföldi forgalmi engedélyeket, 20 millió forint készpénzt, valamint tömegnövelő hormonkészítményeket foglaltak le. A lefoglalások összértéke 400 millió forint. Az egyik helyszínen 14 szenegáli diplomata rendszámmal ellátott luxusautót is találtak a nyomozók.


Takács Tibor bűnügyi főigazgató ismertette: 2014 áprilisa óta koncepciót váltott a rendőrség a gépkocsilopások üldözésében. Már nem elsősorban az elkövetői csoportokat célozzák, hanem a háttérbázist térképezik fel, például az orgazdákat, illetve a legalizáló műhelyeket. Úgy vélte, a statisztika is igazolja, hogy ez a koncepcióváltás eredményesnek bizonyult. Míg 2013-ban 4600 lopást regisztráltak, idén az év első 10 hónapjában 3200-at. Április óta 461 lopott autót foglalt le a rendőrség, gépkocsilopással összefüggésben 118 embert gyanúsítottak meg, akik közül 44-en valamilyen kényszerintézkedés, tehát lakhelyelhagyási tilalom, házi őrizet vagy előzetes letartóztatás hatálya alatt állnak.
Elmondta: évente mintegy ötezer autót lopnak el, ezek 84 százalékát Budapesten és Pest megyében. Ugyanakkor a legalizáló műhelyek és a pihentető helyek sokszor vidéken vannak, erre példaként említette, hogy Nógrád megyében találtak olyan helyszínt, ahol 86 lopott autóhoz tartozó alkatrészt tároltak. MTI