Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.11.18

Lezárult a parlagfű elleni védekezés a Letenyei Járási Földhivatal illetékességi területén

A parlagfű elleni hatósági védekezés az idei évben 2014. október 22-én lezárult. Az allergén gyomnövény elleni védekezési kötelezettség elmulasztásának felderítésében, továbbá a kapcsolódó hatósági intézkedések foganatosításában a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI), a megyei kormányhivatalok földhivatalai, a járási hivatalok járási földhivatalai, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága, a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai, valamint a települési önkormányzatok jegyzői vettek részt.

 

parlagfu-ellenorzes.jpg

 

Külterületi földrészlet parlagfű fertőzöttségére vonatkozó bejelentést szóban, írásban, vagy elektronikus úton lehetett megtenni a Letenyei Járási Földhivatalnál, a kormányablakoknál, valamint a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságánál. Az Ügyfelek rendelkezésére állt továbbá a Parlagfű Bejelentő Rendszer is, melynek használatával online nyílt lehetőség a bejelentésre.

Belterületen az ellenőrzéseket az ingatlan fekvése szerint illetékes település jegyzője végezte el. Külterületi földrészleteken az ellenőrzéseket az ingatlan fekvése szerint illetékes járási földhivatal mezőgazdász munkatársai hajtották végre. A 2014. július 1. napját követően megkezdődött szemléken tapasztaltakról minden esetben jegyzőkönyv készült. A mezőgazdász munkatárs által készített jegyzőkönyv alapján a további intézkedéseket a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága foganatosította.

A Letenyei Járási Földhivatal illetékességi területén az idei évben 8 db ingatlanon, mindösszesen 6,5022 hektáron került sor parlagfűvel fertőzött terület műszeres bemérésére. Kultúrnövényben bemért parlagfű területe összesen 4,8242 ha volt, míg gabonatarlón, illetve mezőgazdasági szempontból műveletlen területen 1,6780 ha. Összességében elmondható, hogy a Letenyei Járási Földhivatal illetékességi területén az ingatlan tulajdonosai, kezelői, illetve a termőföldek használói az idei évben eleget tettek parlagfű mentesítési feladatuknak - értesült a Letenye Média a Zala Megyei Kormányhivatal Letenyei Járási Hivatalától.