Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.11.07

Letenyén tett esküt három zalai mentőcsoport - Videóval

Több mint kétszáz résztvevővel tartottak többórás védelmi gyakorlatot csütörtökön az M70-es autóúton, teljes lezárás mellett kamion, busz és személyautó balesetét és mentését imitálták.
A program elején a letenyei katasztrófavédelmi őrs területén esküt tett a Zala, a Mura és a Thury mentőcsoport.

zala-mentocsoport.jpg

nagykanizsa-thury-mentocsoport.jpg

letenye-mura-mentocsoport.jpg

Rigó Csaba megyei kormánymegbízott, az Együttműködés-2013 elnevezésű gyakorlatot szervező Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke az MTI-nek elmondta: egy 22 tonnás, veszélyes anyagot, klórt szállító tartálykocsi, autóbusz és személyautó ütközését, illetve mentését szimulálták. A forgatókönyv szerint a baleset egy halálos áldozatot követelt, ketten súlyosan, négyen könnyebben megsérültek.
A gyakorlaton a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság állománya, a Lenti Rescue műszaki mentők, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar sürgősségi ellátási tanszékének munkacsoportja, valamint az Országos Mentőszolgálat és a légi mentők járművei és munkatársai vettek részt, csatlakoztak polgárőrök és önkéntes mentőcsapatok is.

rigo-csaba--cseresnyes-peter.jpg

farkas-diana-katasztrofavedelem.jpg

letenye-m70.jpg

 

A kormánymegbízott elmondta: ilyesfajta összetett gyakorlatra évtizedek óta nem volt példa a környéken, holott az M70-esen korábban számos közúti tragédia történt. Az volt a céljuk a rendezvénnyel, hogy a hivatásosok és a részt vevő civilek megismerjék, milyen feladataik adódnak egy súlyos baleset következményeként.Hozzátette, hogy a gyakorlatot a térségbeli, nemrég létrehozott önkéntes mentőegységek bevonásával tartották, ők árvízvédelmi töltés építésében is segédkeztek.

 

 

Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arról számolt be, hogy a gyakorlatot 222 résztvevővel szervezték meg. Fontosnak nevezte, hogy az ország egyik legforgalmasabb és legveszélyesebb nemzetközi tranzitútvonalán a hasonló balesetek kezelésére együttműködésben készüljenek fel. (MTI - Letenye Média)