Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.06.23

Letenyei vízitúrázók a Rábán: jövőre a Mura vizét szelik majd

Az idei évben június 16-án került megrendezésre a Letenye Város Önkormányzata által szervezett „Táj-ék” vízitúra. Sok év murai evezés után ismét a Rába folyó Vas megyei szakaszára esett a szervezők választása.

 

 

 A túra a csörötneki duzzasztógát aljától indult, ahol a part közelében több betontömb és abból kiálló betonvas látványa intette óvatosságra a kenuba szálló evezősöket. A Rába háborítatlan folyómedrét csupán az ember által épített közúti hidak törték meg.

 

 

Rábagyarmatnál a közúti híd pillére a folyómederbe épült, ezért a pillér előtt jelentősen összetorlódik az uszadékfa, amely gátolja a vízitúrázók haladását és ár esetén a víz lefolyását is. A beszűkült folyómedernél a felgyorsult folyó próbára tette az evezősök tudását, így volt aki gyorsan megérezte a Rába hűsítő vizét, ami a nagy melegben nem okozott problémát. 

 

 

Utolérve egy osztrák csoportot örömmel tapasztaltuk, hogy külföldiek is szívesen vízitúráznak a Rába magyarországi szakaszán. A festői környezetben számos madár felröppenése keltette fel a túrázók figyelmét. A folyó váltakozva, hol rombolja, hol pedig építi a medret és a partot.

 

 

 Az átlagosan alacsony vízállás eredményezte kavicspadok alkalmas helyet biztosítanak a túrázóknak a pihenőjük eltöltésére és a felfrissülésre.
A közel 30 fős túrázó a csörötneki híd után fejezte be a megpróbáltatásokat. A folyamon kellemesen eltöltött nap után a Letenyei Polgármesteri Hivatal képviselője Tóth Zsolt elmondta, hogy a jövő évben Horvátország úniós csatlakozását követően a Murán kerül megrendezésre a vízitúra.

 

A mappában található képek előnézete II. Mura Menti Hídi Vásár - Letenye -