Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.08.18

Letenyei testvérpár kiállítása a könyvtárban

Augusztus 14-én a Letenyei Városi Könyvtárban kiállítások megnyitójával vette kezdetét a  XXXI. Mura Menti Napok - Hármashatár Fesztivál.

A kiállításon Pintér Ferenc és Hajdu Anita bőrmívesek, a letenyei Mikó Edit és Mikó Vera képzőművészeti alkotásai valamint a murarátkai és bucsutai alkotó körök keze munkái láthatók. A kiállításokat Halmi Béla polgármester nyitotta meg.
A letenyei Mikó Editet és Mikó Verát egy kis bemutatkozásra kértük.

Mikó Edit 

letenye-miko-edit.jpg

1991. január 24-én születtem Nagykanizsán. 1997-től a letenyei Andrássy Gyula Általános Iskolába, majd 2005-től a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolába jártam, utóbbiban emelt szintű német nyelvi osztályba. A gimnáziumi évek alatt felsőfokú, komplex nyelvvizsgát szereztem német nyelvből. 2009-ben sikeresen felvételiztem a Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Karára, képi ábrázolás szakra. Három évet töltöttem itt, a másodiktól festő szakirányon. Szombathelyi tanulmányaimat megszakítva, 2012-ben felvételt nyertem a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőrestaurátor szakára, jelenleg az intézmény harmadéves hallgatója vagyok. A kiállítási anyag nagy hányadát a már egyetemi keretek között született festmények adják. Ezek jellegét meghatározza az adott feladatok kötöttsége, valamint a közösségben való alkotás korlátozó volta. Pillanatnyilag legfőképpen az önábrázolás érdekel, ami nem ér véget feltétlenül az önportré műfajánál, megvalósul környezetem feldolgozásán keresztül is.

Mikó Vera 

letenye-miko-vera.jpg

1987. augusztus 31-én születtem Nagykanizsán. Általános iskolai tanulmányaimat a letenyei Andrássy Gyula Általános Iskolában, középiskolait a Batthyány Lajos Gimnázium emelt szintű német nyelvi tagozatán végeztem. Előbbiben Martonné Várhídi Erika, utóbbiban Stamler Lajos volt a rajztanárom, akik döntő szerepet játszottak abban, hogy felsőfokú tanulmányaimat művészeti irányban kezdjem meg. 2010-ben rajz szakos tanári diplomát, majd 2011-ben vizuális- és környezetkultúra-tanári mesterdiplomát szereztem a szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Karán. 2014 szeptemberétől a Pécsi Tudományegyetem germanisztika szakos hallgatója leszek A klasszikus technikák mellett néhány éve kezdtem el számítógépes grafikával foglalkozni. A technika fejlődésével az eszközök egyszerű kezelhetősége, a számítógépes grafikai programok sokszínűsége, és az igazán rugalmas képalakítás lehetősége tette számomra elsődlegessé ezt az egyre népszerűbb művészeti műfajt.

letenye-konyvtar.jpg

A tárlatok augusztus végéig tekinthetők meg.