Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.06.28

Letenyei szakember (Farkas Szilárd) előadása a Parlamentben

2014. június 26-27-én, immár negyedik alkalommal rendezte meg az Informatika a Társadalomért Egyesület az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége együttműködésével az Információs Társadalom Parlamentjét, amelynek alcíme „Magyar Digitális Ökoszisztéma”. A konferencia 2011-ben az EU-elnökség hivatalos rendezvénye volt.

A rendezvény a közigazgatás, a civil társadalom és az infokommunikációs iparág legnagyobb találkozója, egyben a legmagasabb érdekképviseleti fóruma, melyen a résztvevők igyekeztek reprezentatív gyűlésnek helyet adni, és az infokommunikáció által felvetett legfontosabb kérdésekre válaszokat találni.

letenye-farkas-szilard-1.jpg

A kiemelt rendezvényt Rogán Antal a Magyar Országgyűlés Gazdasági bizottságának elnöke és Soltész Attila az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke nyitotta meg, majd a nyitóelőadásokat követően az Információs Társadalom Parlamentjének negyedik plenáris ülése hivatalosan is megkezdődött, melynek keretében a kormányzati, iparági, szakmai döntéshozók előtt, plenáris ülésen Farkas Szilárd információs társadalmi tanácsadó a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Intézet és a Kistolmácsi Művelődési Ház, valamint meghívott letenyei képviselőként „Digitális írástudás növelése – eMagyarország pontok hálózata” címmel felszólalt, majd az Országgyűlés bizottsági termeiben folytatódott a munka, ahol hat szekcióbeszélgetésben vitatták meg részletekbe menően az egyes területek képviselői a problémákat, a felmerült kérdéseket. Farkas Szilárd elmondta, hogy a szakmai felszólalással párhuzamosan lehetősége nyílt bemutatni Letenye Várost és a környékbeli települések attrakcióit is, melyről vetítés is készült a plenáris ülés keretében.

Farkas Szilárd kiemelte, hogy a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet felkérését elfogadva, egy szakmai irányító bizottság bírálata és egyetértése mellett merült fel személye és alkalmassága a felszólalásra, a szakma ez irányú képviseletére. Tudomása szerint Letenye és környékéről nem szólalt fel még senki a Parlament felsőházi pulpitusán.

letenye-farkas-szilard-2.jpg

Farkas Szilárd úgy fogalmazott, hogy nagyszerű és felemelő érzés a Parlament felsőházi ülésteremének emelvényén több száz résztvevő, szakmai döntéshozó, gazdasági és kormányzati szereplő előtt felszólalni, s elektronikus közigazgatási szakmérnökként részt venni az Európa 2020 alapján készített Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2014-2020 tervezési koncepciójában. Felszólalását kiemelt érdeklődéssel követte Karas Mónika a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöke, Dr. Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár, valamint Karsai Tamás gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár is.

A második nap rendhagyó módon az Országház Vadásztermében folytatódott, ahol a hazánk versenyképességét legnagyobb mértékben befolyásoló terület, az oktatás kerül terítékre, ahol neves szakértőkkel, véleményformálókkal, kormányzati tisztviselőkkel keresték a megoldásokat, azonosították az állami és nem állami feladatokat.