Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.05.08

Letenyei Platán: ez történt Brüsszelben – Mikóné Farkas Ildikó írása

A hazai „Év fája” cím elnyerése után a Letenyéért Közéleti Egyesület fáradhatatlan munkájának, és a felhívásukhoz csatlakozók szavazatainak köszönhetően sikeresen szerepelt a Letenyén található PLATÁNFA az „Év Fája Európában” versenyen is.
A csíkszentléleki hársat (Románia) és a gármeni platánfát (Bulgária) követve a harmadik helyezést érte el, megelőzve a dubinnei tölgyfát (Szlovákia), valamint a hromi tölgyfát (Csehország). Ritka nagy eseményt jelentett számomra, hogy a díjat az egyesület nevében május 25- én jómagam vehettem át.
Az „Év Fája Európában” verseny díjazására Brüsszelben az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) székhelyén került sor.
A több, mint negyvenfős rangos meghívott körében vehették át az elismeréseket a különböző országokból érkezett képviselők. A program összefoglalóját követően Ladislav Miko, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának igazgatója és Milena Vicenova Csehország uniós nagykövete adták át az első helyezettnek a vándordíjat, az első három helyezettnek pedig az oklevelet.
A népszerű cseh művész Marti Patričny tervei szerint készült vándordíj egy stilizált fa, amelynek törzsén tizenegy gomb található. Ezek azokból a fafajtákból készültek, amelyek az eddigiek során elnyerték az év fája címet.
A díjátadás és az azt követő fogadás jó lehetőséget biztosított arra, hogy a jelenlévő szervezetek képviselői megismerjék egymást, egymás tevékenységét. Alkalom nyílt a verseny során szerzett tapasztalatok kicserélésére, egymás természeti értékeinek részletesebb megismerésére. Visszatekintve a kezdetekre, minden nehézség ellenére jó volt részt venni a versenyben, mert a település büszkeségét ismertté tettük a megyében, az országban, Európában. A létrejött értékes emberi kapcsolatok pedig pótolhatatlan kincset jelentenek számunkra. Nekünk a verseny véget ért, de ez nem azt jelenti, hogy az „öreg fát” magára hagyjuk. A jövőben is odafigyelünk rá, óvjuk, védjük, hogy még sok-sok évet öregedhessen mindenki, talán most már Európa örömére is.
 

A mappában található képek előnézete Platán -Letenye-