Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.06.19

Zenés időutazás Letenyén - Videókkal

letenye-fuvoszenekar-2016.jpg

 

Zenés időutazás hallgatói lehettek azok, akik szombat este ellátogattak a letenyei Séta térre. A Letenye Város Fúvószenekara, a Derű Zeneegyesület és a Letenyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat közös szervezésében rendezett nívós program során történelmi magyar indulókat tolmácsolt a kisváros fúvószenekara. A zenés műsort Farkas Szilárd polgármester nyitotta meg. Az 1848-49-es Szabadságharc korától 1945-ig eltelt közel 100 év jelentősebb eseményei, alakjai és az akkori katonazenekari karmesterek munkásságának gyümölcsei segítségével utaztunk vissza az időben - mondta  Letenye Médiának Friman Martin a zenekart, a Nagykanizsai Horvát Kórus, a Stobos Tamburazenekar, a letenyei és a tótszerdahelyi horvát kórusok férfitagjaiból álló közös kórust vezénylő rézfúvós zenetanár.
A Letenyei Alapfokú Művészeti Iskola fúvós szaktanára egy-egy elhangzó mű előtt szólt az egykori katonazenekarokról is. Mint mondta, az 1900-as évek elejéig közel 32 hivatásos katonazenekar működött Nagy Magyarországon.
A magyar katonazene története szorosan összefügg Magyarország és honvédelmének történelmi korszakainak, valamint a magyar zenetörténet változásaival. A magyar katonazenekarok helyét és szerepét a magyar honvédelemben mindig a haderőfejlesztés illetve az átszervezések változásai határozták meg - hangzott el a letenyei zenés esten. Érdekesség, hogy a mostani koncerten a zenekarban játszott Nagy Péter, aki a Magyar Honvédség Központi Zenekarának hivatásos katonazenésze is.