Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.09.18

Záportározót építenek Letenye északi határában

Árvízcsúcscsökkentő víztározó kialakítására nyert támogatást Letenye önkormányzata. Mint azt Farkas Szilárd polgármester honlapunknak elmondta, az önkormányzat a Települési környezetvédelmi infrastruktúra- fejlesztések című felhívásra nyújtott be pályázatot a veszélyhelyzet időszakában.

A pályázat alapján a Pénzügyminisztérium regionális fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárságának vezetője 421 534 604 forint összegű támogatást ítélt meg a kisvárosnak. Az elnyert forrásból Letenyétől északra – úgynevezett völgyzáró gáttal is ellátott – árvízcsúcscsökkentő víztározót alakítanak ki.

letenye-beci-patak-belviz.jpg

(Fotó: archív. Az áradó Béci patak Letenyén a Béke utcánál)

Ez a tározó fogja fel és tárolja majd a jövőben a városra zúduló nagy mennyiségű csapadékot, ugyanis az egyre gyakrabban előforduló időjárási viszonyok, valamint az extrém, pár perc alatt nagy mennyiségben lehulló esőcsapadék már több alkalommal okoztak károkat Letenyén, sőt olyan is előfordult, hogy gyalogoshidakat, járdákat rongált és semmisített meg az árvíz, melyek helyreállítása több millió forintos tétel volt.

A polgármester szerint ezzel a megoldással mesterségesen szabályozható északi irányból, a város területére érkező vízmennyiség. A kialakítandó tározóból mindig csak annyi vizet engednek majd rá a Béci-patakra, amennyit annak medre biztosan képes elvezetni.

Így a korábbi évekhez hasonló elöntések a legtöbb esetben megakadályozhatók lesznek – bizakodva számolt be a polgármester a jövőt illetően, aki kifejezte köszönetét mindazoknak, aki hozzásegítették az önkormányzatot a támogatási forrás megszerzéséhez - mondta honlapunknak a városvezető.