Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.10.06

Zalai, nagykanizsai, helyi mentőcsoportok gyakorlata Letenyén

A Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség szervezésében két járási önkéntes mentőcsoport újraminősítő gyakorlatára került sor szombaton Letenyén.
A  Thury Mentőcsoport és a Mura Mentőcsoport azért végzett gyakorlatot a kisvárosban, mert minősítésüket 5 évente meg kell újítani.
A nap során közreműködött a megyei Zala Mentőcsoport, éves ismétlő gyakorlata keretében, ugyanis nekik olyan szakmai feladatuk is van, hogy a kárhelyeken más szervezetekkel is együtt kell működniük.

letenye-mura-mentocsoport-2019-1.jpg

letenye-mura-mentocsoport-2019-2.jpg

A 2013-ban alakult Mura Mentőcsoport vezetője, Simonyai Imre honlapunknak elmondta, a letenyei gyakorlat négy helyszínen zajlott. Egy veszélyes fa kivágása történt meg a város legsűrűbben lakott területén a Béke utcában, az óvoda és a Béci patak között lévő látványtónál szivattyúzást és újra vízfeltöltést végeztek, a József Attila utca végén gépi árkolás történt meg, ugyanis a területre nagyobb esőzésekkor a magasabban elhelyezkedő területekről víz és sár vonul le.
A legnagyobb feladat egy ipari és lakóterület "bevédése" volt, ahová egy-egy zivatarkor a volt gyümölcsös, mintegy 100 hektáros területéről nagy mennyiségű víz ömlik le, amelynek elvezetésére az árkok képtelenek.

Itt korábban homokzsákokból ideiglenes gátat emeltek, amelyet a szombati gyakorlat során mintegy 150 méter hosszban, 8-10 ezer homokzsák kihelyezésével nyúlgáttal erősítettek meg az önkéntesek. Minden, a gyakorlat során megvalósított mentesítés a település javát szolgálja - hangsúlyozta Simonyai Imre.

letenye-mura-mentocsoport-2019-3.jpg

letenye-mura-mentocsoport-2019-4.jpg

A gyakorlatot három tagú minősítő bizottság is értékelte és megállapították, hogy mindkét járási mentőcsoport megfelelt a követelményeknek, majd Farkas Szilárd letenyei polgármester mondott köszönetet a végzett munkáért. A minősítő okleveleket a mentőcsoportok az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól kapják meg.