Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.01.23

Vince napi pincejárás Letenyén

A letenyei Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesülete szombaton rendezte meg a hagyományos Vince napi pincejárását.
A civil szervezet elnöke, egyben a város alpolgármestere Somogyi András honlapunknak elmondta, több mint negyed évszázada indították útjára a januári pincejárásokat.
Az első állomás az Öreg-hegyen Somogyi Tibor és felesége hegyi hajlékánál volt, ahol Farkas Károly letenyei plébános szólt Szent Vince életéről, majd megáldásra került a szőlő is, ez után történt meg a Vince napi szőlőmetszés, amelyet a házigazda végzett el.

letenye-vince-napi-pincejaras-2018.jpg

(Fotó: Somogyi Tibor házigazda a szőlővessző metszése után a szőlőre akasztott kolbászból is vágott metszőollóval a vendégeknek. Középen Somogyi Tibor, j-b Somogyi András egyesületi elnök, Farkas Károly plébános, Kuprivecz József a letenyei civil szervezet tagja, b-j a keszthelyi és a letenyei borbarát hölgyek)

A rendezvényre eljöttek a szlovéniai Csentéből a helyi szőlőtermesztők egyesületének tagjai, a Balatoni Borbarát Hölgyek képviselői Keszthelyről, érkeztek gazdák Cserszegtomajból, jelen voltak  Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjai és itt volt Simon Zoltán a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke is. A letenyeiek közül szép számmal jelentek meg, a rendezvényt jelenlétükkel színesítették a Letenyei Borbarát Hölgyek Társaságának tagjai.

Somogyi Tibor pincéje után a népes csapat gyalogszerrel Rostonics László pincéjéhez ment, ahol Kovács Antal borait kóstolták meg, majd Gyergyák László hegyi hajlékához látogattak és végül az Öreg-Zajki hegyi boronapincénél, finom ebéd mellett beszélték meg a pincejárás tapasztalatait.
Somogyi András lapunknak elmondta, véleménye szerint a múlt évi borok jók lesznek, bár hektikusak, hiszen az időjárás befolyásolja az érést, ennek ellenére most is jó minőségű nedűkre számítanak Letenyén és környékén.