Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.09.17

Van igazoltan koronavírusos Letenyén

"Tisztelt Letenyeiek!

Tájékoztatom Önöket, hogy városunkban igazoltan pozitív, új koronavírussal fertőzött személyről van tudomásom. Ezen betegség bekövetkezése sajnos a magyarországi járványügyi számadatok tükrében előbb-utóbb várható volt. Néhány letenyei állampolgár esetében pedig a COVID-19 tesztelések már zajlanak, folyamatban vannak.

Az új koronavírussal fertőzött személy az orvosi és hatósági előírásoknak megfelelően izolálva, házi karanténban van, közvetlen hozzátartozójával együtt. Mindketten jól vannak.

koronavirus-hazi-karanten.jpg

Ugyanakkor tisztelettel kérem Önöket, hogy a napvilágot látott különféle valótlan információk közlése helyett inkább az együttérzést próbálják előtérbe helyezni, mert lehet, hogy ma Ő a koronavírussal fertőzött, holnap pedig én vagy Önök közül valamelyikünk lesz.

Az egymásra odafigyelés, összefogás, segítségnyújtás, a járványügyi szabályok szigorú betartása most mindannyiunk legfontosabb feladata!

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!" - tájékoztatott Facebook oldalán szerdán késő este Farkas Szilárd letenyei polgármester.

710 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt kilenc krónikus beteg

710 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 15170 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt kilenc krónikus beteg - közülük nyolcan 70 év felettiek-, így az elhunytak száma 663 főre emelkedett, 4227-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 10280 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 328 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége. A kormány szerdai ülésén a beutazási korlátozások fenntartásáról és újabb szigorításokról döntött. Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óta után a szórakozóhelyeket be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az iskolákban októbertől a tanároknak és a diákoknak csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért - közölte csütörtökön a koronavírus.gov.hu kormányzati portál.