Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.06.18

Újraélesztették az egyedutai búcsúk hagyományát Letenyén

A múlt héten szombaton és vasárnap került megrendezésre Letenye egyedutai városrészében az Egyeduta Napja elnevezésű program, amelyet főképpen civilek szerveztek meg a kisvárosban.

Aigner Géza a program főszervezője lapunknak elmondta, Letenyén az egyedutai városrész búcsúja mintegy 100 éves múltra tekint vissza. Korábban is jelentős alkalom volt, amikor az egykori falu ezen ünnepére hazaérkeztek az elszármazottak, eljöttek a rokonok és a búcsú napján ünnepi szentmise is volt a kápolna mellett.

letenye-egyeduta-bucsu-3.jpg

(A letenyei Molnár Dániel és Szőke Petra ismerkedik az egyedutai kultúrházban létrehozott nívós kiállítással)

A későbbiek folyamán az 1950-es évektől az egyedutai városrészben tartották az Úrnapi körmeneteket, melynek négy sátrát Egyedután állították fel. Azóta lényegében Letenyének búcsúja sem volt, hanem az emberek az egyedutai búcsúra jártak, a klasszikus, néprajzi értelemben vett búcsúi forgatagba.

A modern világgal a búcsúk szerepe is más lett és egy pillanatra nem is találta meg a település, miként folytatódjon a búcsúk hagyománya. Három évi szünet után határozták el, hogy újra búcsúi programok legyenek Letenyén. A búcsúnak központi része a szentmise, de a mostanit most úgy szervezték meg, hogy a miséhez kapcsolódjanak kulturális események is, amelyek egyfajta vonzóerőt adnak a rendezvénynek, így született meg az Egyeduta napja.

letenye-egyeduta-bucsu-1.jpg

(A szentmisén elöl -b-j- dr. Kürnyek Róbert és Aigner Géza)

letenye-egyeduta-bucsu-2.jpg

(Az egyedutai búcsúi szentmise résztvevői)

A felújított - jelenleg Happy Bike Kerékpáros-központ - egyedutai kultúrházba gyűjtötték össze a régi használati tárgyakat, szőtteseket, fényképeket, relikviákat. A családok örömmel vitték a megmutatni való régi emlékeket, amelyből aztán egy nagyon látványos kiállítás kerekedett.

Azért, hogy a településrész ne csak a kápolnájában őrizzen Szent Antal szobrot, - Szent Antal Egyeduta védőszentje - ezért a kápolna melletti területen egy Szent Antal szobor került felállításra. Az adományozott szobornál a Letenyei Polgári Egylet tagjai fizikai munkával segédkeztek, alapozták, készítették a talapzatot és a védőtetőt. A szobrot dr. Kürnyek Róbert a Szombathelyi Egyházmegye pasztorális helynöke áldotta meg és Aigner Géza atya mellett ő volt a szentmise főcelebránsa is - nyilatkozta honlapunknak a letenyei plébános.

Az Egyeduta napja programsorozat keretén belül Az egyedutai határ és a Mura part élővilága címmel előadást tartott Lelkes András a Muramenti Tájvédelmi Körzet természetőre. A program lebonyolításában segédkeztek a letenyei lakosok, a város önkormányzata, és a művelődési ház és könyvtár kollektívája is.