Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.09.04

Újra indulnak Letenyén a járóbeteg szakrendelések, de több mint dupláját kérte értük a kanizsai kórház

Az önkormányzat bizottságai és a képviselő-testület az augusztus 26-ai ülésen megtárgyalták a letenyei Egészségházban indítandó szakrendeléseket.
A Letenye Város Önkormányzata és a Kanizsai Dorottya Kórház között fennálló feladatellátási megállapodás hatálya és az 5 éves fenntartási időszak kötelezettsége már lejárt, melynek okán önkormányzatunk a koronavírus járványhelyzet előtt több alkalommal megkereste a Kanizsai Dorottya Kórház menedzsmentjét és kérte a letenyei Egészségházban lévő szakrendelések további biztosítását.

letenye-egeszseghaz-2019.jpg

(A letenyei Egészségház)

A megkeresésünk és a személyes tárgyalások eredményeként 2021. július 12-én hivatalos levél formájában megérkezett az Intézmény árajánlata a biztosítandó szakorvosi heti óraszámokkal együtt. Az Intézmény Főigazgatójának tájékoztatása alapján, a Kanizsai Dorottya Kórháznak évek óta veszteséget okozott a Letenyén működtetett Egészségház függetlenül attól, hogy Letenye Város Önkormányzata havi rendszerességgel hozzájárulást fizetett az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele kapcsán.

A Kanizsai Dorottya Kórház szigorú gazdálkodása miatt, a jövőben a várható 16,2 millió forint forráshiány kompenzálása ellenében tudja csak biztosítani a helyi és járási szintű szolgáltatásokat, mely egészségügyi szolgáltatások díjainak mértékét a kórház évente felül kívánja vizsgálni.

Letenye Város Önkormányzata a megállapodás alapján a fenti óraszámú szolgáltatásokért jelenleg havonta bruttó 574.167 forint, azaz éves szinten bruttó 6.890.004 forint hozzájárulást fizetett a Kanizsai Dorottya Kórháznak. A kórház 2021. szeptembertől kezdődően havi bruttó 1.350.000 forintban, azaz évi bruttó 16.200.000 forintban határozta meg városunk önkormányzata részére egy évi időtartamban, tehát 2021. szeptember 1-jétől 2022. augusztus 31-éig a szolgáltatás díját. A megnövekedett költségek finanszírozása Letenye Város Önkormányzatának költségvetéséből a jelentős emelkedést tekintve problémát okoz, hiszen a jelenlegi kiadás 2,4-szeres emelkedést jelent, ennek ellenére azonban a lakossági igényeket és kéréseket tartottuk szem előtt.

A következő szakrendelések biztosítását vállalta a nagykanizsai kórház: általános belgyógyászat, általános sebészet, általános szülészet-nőgyógyászat, általános fül-orr-gégegyógyászat, általános szemészet, reumatológia és fizioterápia, általános laboratórium, masszázs.
Onkológia, tüdőgyógyászat TB finanszírozásban Nagykanizsán, míg a bőrgyógyászat magánrendelés formájában vehető igénybe az Egészségházban.

A szakrendelések legkésőbb október 1-jétől már elérhetők lesznek a letenyei Egészségházban, amennyiben a pandémia nem indokolja a szakorvosok Covid-osztályokon való közreműködését. Ez szeptember 15-éig derül ki.
A megállapodások és szerződések aláírása már előkészítés alatt van. A szakrendelésekről az Egészségházban, a helyi kábeltelevízióban, illetve közösségi oldalamon is tájékozódhatnak szeptember hónap második felében - közölte Facebook oldalán szombaton Farkas Szilárd letenyei polgármester.