Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.08.19

Szűrőbusz Letenyén - Aggasztó, de pozitív eredmények is születtek az egészségnapon

Mint ismeretes, augusztus 15-én egészségnapot szervezett városunkban a Letenyéért Közéleti Egyesület. A programra pályázati úton ingyenes mobil szűrőbuszt is nyert a civil szervezet.

A Letenye Média a budapesti X Kommunikációs Központtól szerdán e-mailban megkapta a szűrőbusz vizsgálatainak eredményeit, amelyek a következők:

 

letenye-generali-szurobusz-1.jpg

 

Augusztus 15-én Letenyére érkezett a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőbusza, amely ingyenesen biztosít szűréseket a leggyakoribb egészségügyi problémák felismerésére. A letenyei Egészségnapon több mint százan éltek a szűrési lehetőséggel. A vizsgálatok összesítését követően kiderült, hogy a koleszterin- és vércukorszint eredmények aggodalomra adhatnak okot, az országos átlagnál viszont jóval kevesebb letenyei lakosnak okoz gondot a magas vérnyomás.

 

A magas koleszterinszint a legszembetűnőbb probléma, ami a letenyei szűrések eredményeiből látszik. Míg az országos átlag szerint a kritikus koleszterinszint  a népesség 11 százalékát érinti, Letenyén minden második esetben állapítottak meg kedvezőtlen eltérést a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőbuszán. Rossz helyzetet tükröznek a vércukor eredmények is, 33 százaléknál mértek aznap magas cukor szintet.

 

A magas vérnyomással küzdők aránya viszont meglepően alacsony a településen, főleg az országos 31 százalékhoz képest: a szűrésben részt vettek mindössze 17 százalékánál mutatott a mérő problémás eredményeket.

 

letenye-generali-szurobusz-2.jpg

 

A bőrgyógyászati vizsgálatról  a résztvevők több mint 85 százaléka távozhatott megkönnyebbülten, minden rendellenesség megállapítása nélkül. A szemészeti vizsgálatok sem voltak hiába, a szűrésen résztvevők 20 százalékát irányítottak tovább szakrendelésre és 11 százalék esetében sajnos szürkehályogot fedeztek fel.

 

Habár a magyarok tudják, hogy az egészségtudatos életmód, azaz a mozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megelőzés fontos, kevesen tartják ezt be. Ezzel veszi fel a harcot a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőprogramja. Csak tavaly 24 rendezvényen „parkolt le” a busz, és mintegy 10.000 ingyenes, egészségügyi szűrést végeztek. Ezernégyszáz férfi és majdnem kétszer annyi nő élt a lehetőséggel, hogy ellenőrizze egészségügyi állapotát. Legtöbben a vérnyomásukra voltak kíváncsiak, de sokan kérték vércukorszint ellenőrzésüket is, és népszerű volt a testtömegindex-számítás is.

 
A Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőbusza negyedik éve járja az országot, fedélzetén vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint- és testzsír-méréssel, szemészeti és bőrgyógyászati ellenőrzéssel, illetve általános belgyógyászati konzultációval. A mért eredmények értelmezését háziorvosi tanácsadás is segíti.