Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.07.16

Szupercellát jósolnak Letenyére és környékére!

Az elmúlt napokban közép- és magas szinten meghatározó erős északnyugati áramlás fokozatosan észak, északkelet felé szorul, eközben melegszik fölöttünk a légkör, gerincesedik a mező. Mivel az alsó rétegekben erősebb a melegedés, mint a magasban, így főként délnyugaton egyre labilisabb a légállapot.

 

szupercella-3.jpg

 

A képet árnyalja, hogy a csökkenő szélnyírás (estére egyre inkább 15, sőt 13 m/s alá eső értékek), egyre gyatrább nedvességi viszonyokkal párosul, emellett a mind nagyobb teret hódító meleg levegő, jellemzően 800 és 600 hPa között izoterm (ill. itt-ott akár inverz) légrétegződést hoz létre, ezzel gátolva/megnehezítve a tisztán talaj alapú mélykonvekciót.

 

A leglabilisabb állapot este, késő este alakulhat ki a Dunántúl délnyugati, nyugati harmada fölött. Nem túl acélos alacsonyszintű konvergencia is szintén estétől áll rendelkezésre, főként a délnyugati határvidéken. Elsősorban a nap második felében valószínű középszintű örvényesség advekció, amely nem lesz túl markáns, így igen csak kérdéses az, hogy kialakul-e egyáltalán valami.

 

Egy-két - a hegyvidéki területeken létrejött - szupercella besodródása vagy helyben történő kialakulása nem zárható ki az említett területeken, főként az esti, késő esti órákban, éjjel tovább csökken az amúgy sem nagy esély.

 

A cellákhoz leginkább jég (akár 2 cm-t megközelítő mérettel), intenzív csapadék, és viharos szél társulhat. Heves eseménynek (károkozó szél, nagy jég, felhőszakadás) igen csekély az esélye.

 

(Forrás: Szupercella.hu, fotó: Harcz Endre - Becsehely)