Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.05.28

Szent Flórián vértanúról emlékeztek meg Letenyén

Május 4-e Szent Flórián vértanú, a tűzoltók védőszentjének ünnepe, egyben országos emléknapja. Ez alkalomból Letenye Város Önkormányzata és Kistolmács Község Önkormányzata nevében Farkas Szilárd letenyei Birkás Zoltán kistolmácsi polgármester helyezett el nemzeti színű szalaggal átkötött koszorút és hajtottak fejet a keresztény vértanúról elnevezett téren a letenyei Flórián-emlékműnél.

A Letenyei Katasztrófavédelmi Őrs elöljárói és tűzoltói, valamint a Körzeti Tűzoltó Egyesület civil szervezet tagjai tisztelgéssel emlékeztek, helyeztek el koszorút az obeliszknél. A veszélyhelyzet miatt ünnepség megtartására nem került sor.

letenye-florian-nap-2020.jpg

(Farkas Szilárd és Birkás Zoltán polgármesterek az emlékműnél)

letenye-florian-nap-2020-1.jpg

(Cselényi Attila őrsparancsnok és Bedőcs Attila katasztrófavédelmi megbízott helyeznek el koszorút az emlékműnél)

Szent Flórián az árvizek és tűzvészek ellen védő szent. A III. század második felében élt, ekkor vette fel a keresztény hitet. A római légióban századosként szolgált. Fogságba ejtett keresztény foglyok megmentésére sietett mikor társai elfogták és az Enns folyóba ölték!

Mert folyóban halt mártírhalált, a középkorban az árvizek elleni védőszentként is tisztelték. Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak, az "Isten tűzoltójának" alakját. A lánglovagok számára Flórián a tűzoltó munka lényegét testesíti meg: a bátorságot, az önfeláldozást, az állhatatosságot, a becsületet és embertársaik megsegítését.