Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.12.01

Renoválják a letenyei kastély, művelődési ház földszintjét

A munkálatok már javában folynak, s mint azt Farkas Szilárd polgármestertől megtudtuk, a fejlesztésre a horvát-magyar határon átnyúló uniós program keretében kerül sor.
– Az önkormányzat évek, sőt, évtizedek óta szeretné felújítani a régi kastélyépületet, ám eddig erre sajnos forrást nem tudtunk szerezni – bocsátotta előre a polgármester.

letenye-muvelodesi-haz-2018-1.jpg

(Bejárat a hátsó ajtón a felújítás ideje alatt)

– Az elmúlt időszakban azonban a jó partneri viszonyra építve a horvát testvértelepülésekkel, Ludbreggel és Preloggal, valamint a csáktornyai Redea Fejlesztési Ügynökséggel közösen pályázatot nyújtottunk be az Interreg-programra, melynek egyik elemeként sikerült jelentős, közel 150 millió forintnyi támogatást nyernünk az alsó szint teljes körű felújítására.

Ennek fontos része a modern fűtésrendszer kialakítása, hiszen jelenleg cserépkályhákkal fűtik fel a földszinti helyiségeket. Adódik a kérdés, hogy mi lesz a régi eszközökkel: nos, a cserépkályhákat meghagyjuk, hiszen azok az épület részei.

letenye-muzeum-2018.jpg

(A múzeum is átalakítás előtt áll)

Sor kerül a padlóburkolatok cseréjére, a falak szigetelésére, továbbá a nyílászárók passzítására, javítására – itt fontos megjegyezni, hogy az épület műemlék, s a műemlékvédelmi szervek nem járultak hozzá a nyílászárók cseréjéhez.
A beruházás központi eleme Farkas Szilárd szerint a volt szolgálati lakás teljes modernizálása, amelyben egy turisztikai iroda működik majd, melynek fő feladata lesz a helyi, térségi és horvátországi turisztikai látványosságok kiajánlása, népszerűsítése.

Ezen kívül a volt múzeumi helyiségben szintén megújul a padlóburkolat, az ebbe épített fűtésrendszer biztosítja azt az állandó hőmérsékleti szintet, ami szükséges ahhoz, hogy a múzeumi részt újra megnyithassák a közönség előtt.

letenye-movelodesi-haz-felujitas-2018-2.jpg

(A felújítás horvát-magyar projektből valósul meg)

– Az itt korában látható kiállítási tárgyakat a hideg és az állandó nedvesség miatt védett helyre kellett vinni, s ezek a felújítást követően visszakerülhetnek és ismét látogathatóvá válnak – tette hozzá a polgármester.

– Mindezen túl természetesen az alsó szint vakolatjavítására, szellőző vakolat felhordására, festésre, az elektromos hálózat cseréjére, illetve a belső enteriőr átalakítására, a régi kastély funkciójához méltóbbá tételére is sor kerül.
A munkálatok várhatóan 2019 tavaszán fejeződhetnek be, addig a művelődési ház rendezvényeit más helyszíneken tartják meg.

letenye-muvelodesi-haz-felujitas-2018-3.jpg

(Szinte naponta szállítja el a nagykanizsai szolgáltató az építési törmeléket)

Farkas Szilárd polgármester jelezte: eredetileg a projekt a teljes épület felújítását tartalmazta, de sajnos, az építőipari árak elmúlt években tapasztalható jelentős növekedése miatt a műszaki tartalmat módosítani kellett, ezért készülhet el most csak az alsó szint.
Az emelet felújítására egy következő pályázati siker révén kerülhet sor – az új kiírásra már készül az önkormányzat. Továbbá a korábban kivágott fák, cserjék helyett közel 300 növényt ültetnek el - mondta honlapunknak a letenyei városvezető.