Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.03.15

Rendkívüli szünet hétfőtől a Letenyei Hóvirág Óvodában

Tisztelt Letenyei Szülők, Tisztelt Szülők!

Mint ismeretes a Kormány 2020. március 11-e éjféltől a különleges jogrend egyik tipológiáját, vészhelyzetet hirdetett ki. Ebben a különleges jogrendben nagyon sok minden megváltozik, ahogy értesülhettek a sajtóból is, sok feladat a polgármesterre hárul ebben a helyzetben.

 

A napokban kormányrendeletek, kormányhatározatok jelentek meg a járvány terjedésének megelőzése végett. Egyik ilyen szabályozó a 45/2020. (III. 14.) Korm.rendelet. A rendelet 2. § szerint: "A bölcsődei ellátást végző intézmény, valamint az óvoda elhelyezkedése szerinti települési önkormányzat polgármestere – a fővárosban a fővárosi kerületi polgármester – (a továbbiakban együtt: polgármester) a bölcsődei és az óvodai ellátást végző intézmények esetében rendkívüli szünetet rendelhet el. A polgármester a szünet elrendeléséről soron kívül tájékoztatja az emberi erőforrások miniszterét."

 

letenye-ovoda-fobejarat-2019.jpg

 

A fentiekre tekintettel a 2020. MÁRCIUS 16-TÓL ELRENDELEM a Letenyei Hóvirág Óvoda működésének visszavonásig történő FELFÜGGESZTÉSÉT (rendkívüli szünet), melyről óvodavezető asszonnyal a hétvégén is több alkalommal egyeztettem. A rendkívüli szünet elrendelése végett előfordul, hogy a szülők nem tudják hosszabb időre, így hetekre, hónapokra gyermekük felügyeletét biztosítani, mivel munkában vesznek részt, dolgoznak, akár több műszakrendben is. Egyenlőre még nem kaptunk jogszabállyal alátámasztott információt arra vonatkozóan, hogy a szülők a munkahelyről minként tudnak távol maradni a gyermekük felügyelete végett. Néhány nap azonban áthidalható a fizetett szabadság terhére, de több hét vagy esetleg hónap egyenlőre sajnos nem.

 

A visszavonásig tartó rendkívüli szünet elrendelésével egyidejűleg, azaz március 16-án, hétfőn az óvodavezető asszony és az intézmény munkatársai felmérést végeznek, hogy kik azok a szülők, akik semmiképp (csak szigorúan indokolt esetben!!!) nem tudják megoldani gyermekük felügyeletét, melyről munkáltatói igazolást is be tudnak mutatni. Ezen szülők gyermeke, gyermekei részére a Letenyei Hóvirág Óvoda biztosítja a napközbeni felügyeletet, mely igényt az intézményben mielőbb szükséges jelezni. Az étkezésekkel kapcsolatban az intézmény vezetője felméri a szülői igényeket.

 

A meghozott döntések azt szolgálják, hogy a koronavírus-fertőzés általi világjárvány negatív hatásai a lehető legkisebb mértékben érintsenek bennünket, letenyeieket! Azért kérjük, hogy a gyermekek maradjanak otthon a következő hetekben, mert ez szolgálja minden letenyei állampolgár érdekét, a közösségünket. Fontos, hogy a felügyeletet lehetőleg ne a nagyszülőkre bízzák, mert ők a betegség által legveszélyeztetettebb korosztály! Tisztában vagyok és vagyunk azzal, hogy nagyon nehéz feladat előtt áll minden letenyei szülő, de bízom abban, hogy a megfelelő központi jogi szabályozásokkal, iránymutatással hamarosan minden letenyei család választ kap felmerülő kérdéseire!

 

Zala megyében, illetve Letenyén továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg. Ugyanakkor mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a vírus terjedését rendkívül nehéz megfékezni. Ezért fontos megtennünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy közösségünk épségben, erőben és egészségben vészelje át az előttünk álló időszakot. Rendkívül nehéz hetek és hónapok állnak előttünk, olyan időszak, ami mindannyiunk számára új és szokatlan, hiszen évtizedek óta nem fordult elő még csak hasonló helyzet sem, ezért most minden eddiginél fontosabb az összefogás! A negatív gazdasági következményeket pedig egyelőre még csak becsülni sem tudjuk!

 

Alaptalan információknak, álhíreknek, felesleges pánikkeltésnek ne adjunk teret! Tudni kell, hogy a koronavírus a legtöbb ember számára NEM életveszélyes betegség, vannak, akik enyhe tünetekkel vészelik át, sőt, a világban több tízezren néhány hét alatt már ki is gyógyultak belőle. Akikre különösen veszélyes, azok az idősek, illetve egyéb más betegséggel is küzdők (a sajnálatos halálesetek ebből a két körből kerültek ki), rájuk fokozottan kell figyelnünk!

 

Kérem a Tisztelt Szülők és Hozzátartozók szíves megértését, segítő együttműködését! - közölte vasárnap Farkas Szilárd letenyei polgármester.