Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.12.27

Perben van Makoveczékkel Letenye a kilátó miatt

A közelmúltban, jogi képviselőnk útján kaptam kézhez a Zalaegerszegi Törvényszék, MAKONA Tervező Kft. és társai felperesek, kontra Letenye Város Önkormányzata, Zajk Község Önkormányzata, Dr. Buzády Tibor, ZALA ART Kft., Czigány István alperesek szerzői jogi igények iránt indított perének nem jogerős ítéletét – mondta honlapunknak Farkas Szilárd letenyei városvezető.

letenye-kilato.jpg

(A Letenye-Zajki hegyen található Boldog Buzád kilátó)

Városunk önkormányzatára vonatkozó ítélet az alábbiakban olvasható:

1. A bíróság megállapította, hogy többek között Letenye Város Önkormányzata a Zajki-hegyen megvalósított Boldog Buzád kilátó beruházás során megsértette Makovecz Imre Szárföld "Boldog Buzád Tornya" építészeti tervének egységéhez fűződő szerzői személyes jogát.

2. A bíróság továbbá megállapította, hogy a beruházással Letenye önkormányzata megsértette a mű felhasználásának, átdolgozásának engedélyezéséhez fűződő szerzői vagyoni jogát.

3. A bíróság eltiltja többek között Letenye Város Önkormányzatát, hogy a Zajki-hegyen megvalósított kilátó építményen Makovecz Imre és a MKONA Tervező Kft. felperes szerzői jogait sértő további építészeti elemek elhelyezésétől.

4. A bíróság kötelezi többek között Letenye Város Önkormányzatát, hogy egy nyilatkozatot tegyen közzé az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 60 napon belül a zaol.hu, a letenyemedia.hu és a zalamedia.hu on-line felületeken a 2014. augusztus 28-i, 2014. szeptember 24-i és a 2014. október 7-i megjelenésekkel azonos formátumban, betűtípussal, betűmérettel, de legalább egy hasáb terjedelemben.

5. A bíróság megállapította, hogy Letenye város 2014. regnáló polgármestere által tett, a Dél-Zala Murahíd 2014. januári számában és a zalamedia.hu on-line felületen 2014. október 7-én megjelent (felelőtlen) nyilatkozatokkal megsértette a MAKONA Tervező Kft. jó hírnevét.

6. A bíróság kötelezi Letenye Város Önkormányzatát, hogy az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül fizessen meg a felpereseknek, mint egyetemleges jogosultaknak 4.000.000 Ft-ot, valamint a MAKONA Tervező Kft. részére pedig 2.000.000 Ft-ot.
7. A bíróság kötelezi Letenye Város Önkormányzatát, hogy az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül fizessen meg a felpereseknek, mint együttes jogosultaknak 833.400 Ft, valamint a MAKONA Tervező Kft. részére 297.180 Ft perköltséget.

Ahogy számolom 7.000.000 Ft nagyságrendről van szó az ítéletben, mely a város önkormányzatának költségvetését terheli. Amennyiben az ítélet jogerőre emelkedik, akkor 2019. január elején ki kell fizetnünk az ítéletben foglalt összegeket.
A fenti összeget a strandfürdő vagy a belterületi járdák felújítására is fordíthattuk volna. A jogi képviseletből eredő költségek pedig meghaladják a 1.500.000 Ft-ot, így ha mindent számításba veszek, akkor 8.500.000 Ft "kárt" szenvedhet el önkormányzatunk.

Az ítélet nem jogerős, a kézbesítéstől számított 15 napon belül a Pécsi Ítélőtáblához intézett, a Zalaegerszegi Törvényszéken, írásban, jogi képviselő útján benyújtható fellebbezésnek van helye.
A fellebbezés határideje 2018. december 25. A képviselő-testület döntése alapján a fellebbezés jogával éltünk – értesültünk Farkas Szilárd letenyei polgármestertől.